Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Konzílium odborníkov sa nestotožňuje s prijatými opatreniami. Svoje obavy vyjadruje v otvorenom liste
Zdielať na

Konzílium odborníkov sa nestotožňuje s prijatými opatreniami. Svoje obavy vyjadruje v otvorenom liste

BRATISLAVA / Konzílium odborníkov kritizuje schválenie nových protipandemických opatrení. Vo svojom otvorenom liste komentuje schválené opatrenia, ktoré platia od dnešného dňa.

„Súbor prijatých opatrení vnímame ako politické rozhodnutie, ktoré musia zdôvodniť a vysvetliť jeho autori. Naše návrhy obsahovali motivačné zvýhodnenie očkovaných, no zároveň zohľadňovali zlú epidemickú situáciu. Za nešťastné považujeme predčasné široké otvorenie obchodov a služieb výmenou za plošné zatvorenie škôl. Toto konzílium nenavrhovalo.

Rovnako nenavrhovalo ani zákaz rodinných návštev. V situácii rozsiahleho rozvoľňovania nie je takýto zákaz ani logický, ani vykonateľný. V tomto ohľade je však na mieste veľká opatrnosť najmä z dôvodu očakávaného nástupu ďalšej vlny spôsobenej variantom omikron. Túto hrozbu neradno podceňovať. Aj preto môže byť prílišné uvoľňovanie pri našej nízkej zaočkovanosti veľmi rizikové. Pripomíname, že očkovanie je stále najúčinnejší spôsob ochrany. Na rozdiel od mnohých krajín sveta máme zatiaľ vakcínu pripravenú a dostupnú pre každého," uviedlo vo svojom liste konzílium odborníkov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy