Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Gastro na uvoľnenie opatrení stále čaká: Podnikatelia z Vysokých Tatier plánujú v protestoch pokračovať
Zdielať na

Gastro na uvoľnenie opatrení stále čaká: Podnikatelia z Vysokých Tatier plánujú v protestoch pokračovať

SLOVENSKO/VYSOKÉ TATRY / Uvoľňovanie prichádza, ale nie pre gastro prevádzky, čo podnikatelia považujú za likvidačné. Napríklad vo Vysokých Tatrách sa už bude môcť lyžovať a 25. decembra vás ubytujú aj v hoteloch. V reštauráciách, či kaviarňach vás ale obslúžiť nemôžu. Za posledný rok boli pritom výrazne obmedzení v podnikaní, celých osem mesiacov. Podnikatelia preto vyzvali členov vlády, aby prišli ich zamestnancom sami povedať, že výplaty nedostanú.

"Je to šialené, ja mám zajtra dať ľudom peniaze, výplaty a ja neviem, čo im mám dať," vysvetlil majiteľ barov a kaviarní Pavol Kovač. Práve o takomto čase sa tatranskí podnikatelia vždy tešili na začiatok zimnej sezóny, chystali pre turistov izby, skipasy, skibusy, pripravovali zimné menu, ale oni sa v posledných týždňoch prispôsobujú opatreniam a čakajú každý deň na to, ako sa budú meniť pravidlá. Niektoré fungujú cez výdajné okienka, iné sú úplne zatvorené. "Nemám už slov, raz povedia tak, druhýkrát inak, napriek tomu vždy všetko splníme a aj tak sme vždy tí poslední," dodal Pavol Kovač.

Od soboty, 11. novembra, sa začína v Tatrách lyžovať, ale bez možnosti ubytovania či obedu v príjemnej atmosfére tatraských reštaurácií. Mnohí krachujú, nemajú z čoho splácať úvery a iba sa bezmocne pozerajú na to, ako im nadšenci odchádzajú za zimnou turistikou do zahraničia. "Tam všetko funguje, všetky služby sú plne vyťažené. Myslím si, že nikto z nás ani len neotvorí prevádzky," vyjadril sa podnikateľ v cestovnom ruchu Milan Štefánik. "Je to nenormálna bezmocnosť, keď nemôžeme nič robiť," vysvetlil podnikateľ v cestovnom ruchu Igor Harabin.

Cestovný ruch živí od Ždiaru po Podbanské približne 10 000 ľudí, aj preto podnikatelia neskončili s protestami. Majú svoje požiadavky a ak nebudú splnené, pôjdu protestovať pred Úrad vlády hoc aj počas Vianoc. "Požadujeme otvorenie všetkých prevádzok od 18. decembra v režime OP," dodal na záver podnikateľ v cestovnom ruchu Martin Novotný.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy