Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Chcete, aby pošta doručila vašu zásielku do Vianoc? Toto sú hraničné termíny!
Zdielať na

Chcete, aby pošta doručila vašu zásielku do Vianoc? Toto sú hraničné termíny!

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Pred sviatkami každoročne ľudia nakupujú viac ako počas roka. Ide najmä o darčeky. Posledné dva roky sa ľudia rozhodli viac využívať nákup na internete a doručenie na poštu alebo kuriérom. Práve Slovenská pošta upozorňuje, kedy si treba objednať posledný darček, aby stihol prísť do Vianoc.

Slovenská pošta za posledné roky zaznamenala pred sviatkami viac ako 120 tisíc balíkov. Najväčšia časť balíkov je doručenie nákupu cez internet alebo posielanie darčekov príbuzným. Na Slovensku ľudia dodržiavajú aj tradíciu posielania vianočných pohľadníc a pozdravov, niektorí aj naďalej cez poštu.  

Ak chcete mať balíky do Vianoc, 20. december je posledný deň

Slovenská pošta informovala, že v priebehu minulého týždňa prijala na pošte viac ako 137 tisíc zásielok. Aj pre narastajúci počet denných podaní si treba dobre zvážiť posielanie balíkov či nákup na internete. Aby všetko stihlo prísť k vám do Vianoc, posledným termínom, ktorý vám to zaručí je 20.december. Odporúčaný posledný termín pre poslanie pohľadnice či listu 2. triedy v rámci Slovenska, aby bol doručený pred Vianocami, je pondelok 20.12.2021, pre listy 1. triedy odporúčame najneskorší termín utorok 21.12.2021.

Slovenská pošta: využívajte Balíkoboxy, kuriérov aj expresné služby

Jedným z ďalších odporúčaní pošty, aby ste predišli stresu či balík príde načas, je využívať expresné služby, kuriérov, ale aj Balíkoboxy. Odhadované množstvo balíkov pred Vianocami je až 150 tisíc. Balíkoboxy pošty sú prístupné 24 hodín 7 dní v týždni, nie je tam časové obmedzenie pre vyzdvihnutie svojej zásielky. Aktuálne má Slovenská pošta 145 BalíkoBOXov po celom Slovensku. 

Posielanie do/zo zahraničia

"Posielanie zásielok do zahraničia trvá dlhšie, preto odporúčame poslať zásielku v predstihu. Ak chcú zákazníci posielať listy alebo balíky do zahraničia, odporúčame podať listové zásielky najneskôr v piatok 17. decembra a balíky najneskôr vo štvrtok 16. decembra pre krajiny Európy,"  odkazuje Slovenská pošta.

V prípade, ak chcú zákazníci posielať zásielky zo zahraničia, odporúčame im aj vzhľadom na povinnosť colnej kontroly, doručiť zásielky (najmä balíky) na Slovensko minimálne 7 – 8 pracovných dní pred Štedrým dňom. Pokiaľ ide o listové zásielky, odporúčame doručiť ich minimálne 5 – 6 pracovných dní pred Štedrým dňom, podľa toho, či ide o dokumentáciu alebo tovar.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy