Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kauza miliónovej pandemickej pomoci naberá na obrátkach. Obvinené sú dve úradníčky z Pezinka
Zdielať na

Kauza miliónovej pandemickej pomoci naberá na obrátkach. Obvinené sú dve úradníčky z Pezinka

PEZINOK / Kauza miliónového podvodu s peniazmi určenými na pandemickú pomoc v prospech pofidérnych schránkových firiem nabrala na obrátkach. Dve zo štvorice obvinených úradníčok z úradu práce v Pezinku poslal súd do väzby. Obom hrozí trest odňatia slobody na 10 až 15 rokov.

Takmer 14 miliónov eur malo pomôcť firmám, aby dokázali udržať pracovné miesta aj počas pandémie. Podľa prokuratúry však skončili v pofidérnych schránkových firmách, ktoré mali problémy s účtovými závierkami a zrejme žiadnych zamestnancov nemali. Polícia už pochytala prvé ryby, no zrejme tie menšie - úradníčky z pezinského úradu práce.

"Padlo to na tie, čo boli najnižšie, na úradníčky," povedal advokát Roman Kerek. " Mohla na úrade operovať nejaká organizovaná skupina? - To tvrdí prokurátor, my zastávame opačný názor," uviedol advokát Milan Žoldoš. 

Po 4 hodinách je verdikt známy. Dve úradníčky idú do väzby, kým ich ďalšie 2 kolegyne sú naďalej stíhané na slobode. "Dôvodom väzby je obava z ovplyvňovania svedkov, ako aj obava z pokračovania v trestnej činnosti," povedala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. 

Pri jednej z nich sa navyše súd obával aj toho, že by mohla utiecť. Na druhej strane, jej kolegyňa, ktorú stíhajú na slobode, podľa informácii TV JOJ prehovorila o tom, ako podpisovala podozrivé zmluvy.

"Je tam určitý rozpor medzi výpoveďami, ale ani ja ani žiaden z kolegov nezastávame názor, že to je priznanie ku skutku, ani k ničomu," povedal Žoldoš. Na prípad upozornilo ICJK. Podľa pôvodných informácií mohlo dôjsť k sprenevere až 24 miliónov eur. Napokon sa suma ustálila na 13,7 milióna. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy