Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Pandemická pomoc počas koronakrízy: Dal štát 24 miliónov falošným firmám?
Zdielať na

Pandemická pomoc počas koronakrízy: Dal štát 24 miliónov falošným firmám?

BRATISLAVA / Na hlavu štátu sa za to, akým spôsobom pomáhala firmám a živnostníkom počas pandémie, znieslo už množstvo kritiky. Väčšinou za to, že pomoc prichádzala oneskorene, či nedostatočná.

Investigatívne centrum Jána Kuciaka teraz zistilo, že milióny eur v rámci prvej pomoci putovali z ministerstva resp. ústredia práce na účty pochybných firiem, ktoré sa neunúvali si platiť čo i len virtuálne firemné schránky. Prípad už rieši špeciálna prokuratúra.

Pandemická pomoc by mala byť rýchla a adresná, teda aby sa dostala k tomu, kto ju naozaj potrebuje a zároveň aby daný firma či podnikateľ mala skutočnú adresu, na ktorej je zastihnuteľná. Milióny eur dostali firmy, ktoré nemajú ani len schránku. Ide o sumy väčšinou v státisícoch eur, pri niektorých firmách možno až v miliónoch. Dokopy by podľa našich informácií malo ísť až o 24 miliónov eur.

Podozrivé firmy získali značné sumy na podporu zamestnanosti, i keď je otázne, či vôbec nejakých zamestnancov majú. "Rozumieme tomu, že prvú pomoc bolo treba poskytovať čo najrýchlejšie, ale nejaká kontrola by prebiehať mala," uviedol autor článku Tomáš Madleňák. "Zistili sme počas leta, že existujú platby, ktoré sú sporné, alebo podozrivé a v priebehu augusta prísl. úrad práce podal TO a začala sa tým zaoberať polícia. Bližšie informácie zatiaľ nemôžeme poskytnúť, aby sme neohrozili vyšetrovanie," uviedol minister práce Milan Krajniak. 

Majitelia týchto firiem sú ľudia z iných krajín únie, zväčša Gréci či Chorváti. Miestni novinári ale zistili, že aj tieto kontaktné adresy sú neúplné, či vymyslené. "Väčšinou sme ich na adresách, ktoré majú v slov. registri uvedené, vôbec nenašli. Budovy buď vlastnil niekto iný, v iných prípadoch tie adresy ani neexistujú," napísal Madleňák. 

Firmy spája hneď niekoľko vecí: okrem toho, že nemajú ani len schránku si väčšina z nich neplní zákonnú povinnosť účtovnej závierky. A zmluvy vedú na jedno miesto: všetky majú podpísané zmluvy s Úradom práce v Pezinku. 

Minister práce o tomto probléme vie, zároveň ale vraví, že naň upozornil práve pezinský úrad. "Preverovali sme túto informáciu, ale faktom je, že my sme dostali informáciu, že sa môže jednať o podozrivé platby, priamo z úradu v Pezinku, ten začal priamo šetrenie a následne kontaktoval aj OČTK," uviedol Krajniak. „Môžeme potvrdiť, že v uvedenej veci prebieha trestné konanie. Úrad špeciálnej prokuratúry však vzhľadom na jeho štádium nemôže v súčasnosti poskytnúť bližšie informácie, aby nedošlo k zmareniu účelu trestného konania," povedal hovorca Generálnej prokuratúry SR Skladan.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy