Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Na pracoviskách sa už uplatňuje režim OTP: Väčšie firmy mali problémy s kontrolami
Zdielať na

Na pracoviskách sa už uplatňuje režim OTP: Väčšie firmy mali problémy s kontrolami

SLOVENKO / Príchod do práce bol pre mnohých dnes, 29. novembra iný, než zvyčajne. Na pracoviskách sa už uplatňuje režim vstupu OTP, teda očkovaní, prekonaní alebo testovaní. Čím ale väčšia firma, tým väčší problém. Napríklad Volkswagen svojich zamestnancov dnes netestoval, s odôvodnením, že sa nestihli pripraviť. Železnice Slovenskej republiky sa spoliehajú na samotesty a čestné vyhlásenia. Nie je v ich silách otestovať tisíce zamestnancov. Majitelia menších firiem si testy ešte len objednali. Na zámku v Bojniciach musel testovať zamestnancov riaditeľ.

Na Bojnickom zámku zamestnancov kontroloval a najmä testoval sám riaditeľ. "Ja som si to zobral ako prvý tú službu, aby sa vychytali muchy. Celé to prebiehalo hladko, som milo prekvapený," vysvetlil riaditeľ zámku Igor Socha. Do práce dnes prišli iba tí, ktorých na zámku nevyhnutne potrebujú. Ostatní pracujú z domu. Očkovaní sa dnu dostali bez testovania. 

Starosta dedinky Čirč v piatok ani len netušil ako bude od pondelka testovať zamestnancov svojej obecnej firmy. Pre pracovníkov to bol dnes bežný nástup do práce. Starostovi sa cez víkend ale nepodarilo testy kúpiť a tak sa dnes nikto netestoval. "Objednali sme sto testov cez internet a zajtra by mali byť v Čirči," vysvetlil starosta Michal Didík. Ak sa tak stane, už zajtra, 30. novembra, v priebehu dňa svojich chlapov otestuje. Stále ale nemá jasno v tom, kto to má robiť. Ešte cez víkend mal s pracovníkmi poradu, no z 19-tich je totiž polovica neočkovaných. 

Podľa vyhlášky pre zamestnávateľov dnes postupovali aj na Mestskom úrade v Prešove. "Očkovaných a tých, čo prekonali máme cez 80% a tých zvyšných, buď prídu s platným testom, alebo ich testujeme my," vysvetlil prednosta Mestského úradu v Prešove Ferdinand Exner. V obmedzenom režime úrad funguje od dnes aj pre stránky. Oddelenia sú pripravené komunikovať telefonicky. Otvorené je len klientské centrum. V priestoroch klientského centra sa môžu zdržiavať maximálne 4 osoby.

Chlapov pri nástupe do práce v klampiarstve v Lackovciach skontroloval majiteľ. Situáciu z vlaňajška, keď firma bola pre pozitivitu zatvorená, už zažiť nechce. "Som rád, že sú zdraví, že môžeme vykonávať pracovnú činnosť na stavbách," vysvetlil majiteľ Michal Smetanka. Väčšina zamestnancov tohto klampiarstva je zaočkovaná. Ostatní vakcínu zo zdravotných dôvodov dostať nemôžu. Testy im preto preplatí zamestnávateľ. "Nie sú to také peniažky, že by to malo tak zaťažiť, žeby som im nemohol preplatiť testy. Musíme brať život ako ide a vybrať si pozitívne z toho a možnosť, ako robiť, aby zarobili nejaké peniažky," dodal.

Železnice slovenskej republiky zamestnávajú cez 13-tisíc ľudí a viac ako 5-tisíc z nich, nie je zaočkovaných. Dnes ich bolo treba otestovať. "Vzhľadom na taký počet zamestnancov sme mali len dve možnosti, dali sme im samotesty, alebo možnosť MOM a my im to preplatíme. Nadriadený si vyžiadal od zamestnancov čestné prehlásenie. Jednoducho im dôverujeme," vysvetlila hovorkyňa ŽSR Ria Feik Achbergerová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy