Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pozor lockdown: Niektoré regióny sa rozhodli, že zoberú očkovaciu kampaň do vlastných rúk
Zdielať na

Pozor lockdown: Niektoré regióny sa rozhodli, že zoberú očkovaciu kampaň do vlastných rúk

SLOVENSKO / Niektoré regióny sa rozhodli, že zoberú očkovaciu kampaň do vlastných rúk a vymýšľajú rôzne spôsoby, ako ľudí k vakcíne presvedčiť. Niekde stačí, že mobilná očkovacia jednotka za ľuďmi príde. Inde sa zase podnikatelia snažia ľudí nalákať napríklad na darčekové poukážky.

Na fakt, že sa Slovensko zobúdza do lockdownového rána upozornil Úrad verejného zdravotníctva SR preventívne väčšinu Slovákov aj zaslaním SMS.  

Vedia to aj v regiónoch, kde sa rozhodli vziať kritickú situáciu do vlastných rúk

Popradskí záchranári zorganizovali mobilné očkovacie tímy a teraz očkujú v deviatich dedinách. Vybrali si tie, kde sú čísla najbiednejšie. "Záujem je naozaj obrovský, behom hodiny sme zaočkovali 70 ľudí," informuje prezident Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov František Majerský. 

Očkovanie má v tomto prípade jasný cieľ, pomôcť zachrániť popradskú nemocnicu pred kolapsom. "Ten personál je momentálne úplne na hrane," hovorí Majerský. 

Za ostatné dni sme na Slovensku zaznamenali zvýšený záujem o očkovanie

Aj v stredu pribudlo ďalších 5302 zaočkovaných prvou dávkou vakcíny. Pred očkovacím centrom v Mlynskej doline boli dnes o čosi dlhšie rady ako po iné dni. No a medzi záujemcami o očkovanie bolo aj množstvo mladších ročníkov. "Dnes je tu asi až moc veľa ľudí," hovorí dievča v rade na očkovanie.

Zdá sa, že každý má svoju motiváciu prečo sa nechá zaočkovať. V regiónoch skúšajú ľudí presvedčiť aj rôznymi odmenami.

V Michalovciach sa spojili všetky hlavné športové kluby

Diváci im chýbajú a preto ich chcú k očkovaniu motivovať špeciálnymi odmenami. "500 lístkov pre zaočkovaných. Prejdú cez turniket, akonáhle to bude umožnené sú na futbale, hokeji a hádzanej," informuje MFK Zemplín Michalovce z Július Kmec. 

K iniciatíve športovcov sa pridali aj wellness zariadenia či gastroprevádzky

Ľudia si budú môcť pri očkovaní vybrať, akú akciu využijú. "15 reštaurácií. Každá reštaurácia dáva po 50 stravných jednotiek," hovorí majiteľ gastroprevádzky Milan Vasiľ. 

Paradoxné je, že niektorých ľudí viac presvedčí odmena za očkovanie, ako informácia o stave nemocnice, v ktorej bez neho môžu skončiť.

Situácia v miestnej nemocnici je stále kritická. V okrese Michalovce je zaočkovaných iba 59 percent obyvateľov nad 50 rokov. "V jeden deň 8 úmrtí, tak to je už na zamyslenie sa," hovorí regionálna hygienička RÚVZ Michalovce Janka Stašková. 

Svoje o tom vie aj lekár, ktorý pre pomáhanie s očkovaním ťahá dvojité šichty

Lekár z vakcinačného tímu prišiel očkovať po nočnej službe. Je to chirurg, momentálne slúžiaci na covidovom oddelení. "Tá bezmocnosť je dosť náročná, viac to vyčerpá ako práca manuálne na chirurgií," hovorí lekár Lukaš Ulbricht. 

A ak sa situácia nezlepší konzílium navrhne, aby očkovanie bolo povinné. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy