Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nemocnice sa plnia covidovými pacientmi. Ráno sme mali už len 16 pľúcnych ventilácií
Zdielať na

Nemocnice sa plnia covidovými pacientmi. Ráno sme mali už len 16 pľúcnych ventilácií

SLOVENSKO / Nielen v najväčšej nemocnici na Slovensku, ktorú dnes prezidentka navštívila, ale v každej nemocnici, sú lekári už vyčerpaní a pohľad na pacientov na umelej pľúcnej ventilácii je veľmi frustrujúci. Včera hospitalizovali naše nemocnice ďalších 161 covidových pacientov, celkovo ich v nemocniciach leží 3182, čo znamená, že podľa vládneho dokumentu pri počte 3200 hospitalizovaných čelíme humanitárnej kríze, covid automat sa vypína a prechádza sa na celoštátny lockdown. Len znížením mobility znížime aj krivku novo-infikovaných. Včera malo pozitívny test 9832 ľudí, 66 ďalších zomrelo.4772 ľudí sa zaočkovalo prvou dávkou vakcíny.

Po návšteve prezidentky najväčšia nemocnica na Slovensku oznámila že je nútená opäť reprofilizovať lôžka. "Minulý týždeň sme pridali 50 lôžok a tento týždeň musíme pridať ešte ďalších 50. Dotkne sa to výrazne bielej medicíny a to oddelenia interného a chirurgie," povedala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave Eva Kliská, 

Problémom je aj nedostatok personálu 

Výrazne už pociťujú nedostatok obsluhového personálu. "Čo sa týka personálu, je to veľmi náročné. Pretože už počas druhej vlny nám odišlo veľa personálu. Zatiaľ sa nám darí vykrývať tie straty, neviem ale dokedy," uviedla Kliská. 

"Nemocnice sú vo veľmi ťažkej situácii. K dnešnému dňu je voľných 16 pľúcnych ventilácii ale už večer ich môže byť viac alebo nula," povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

Tam kde voľné lôžka nie sú, sa pacienti prevážajú. Len v priebehu týždňa počet prevozov prekročil stovku. "Za uplynulý týždeň sme zrealizovali 120 prevozov pacientov, ktorí si nevyžadovali umelú pľúcna ventiláciu a presne 26 pacientov, ktorí ju potrebovali," uviedla Eliášová. 

Rapídny nárast úmrtnosti 

"V druhej vlne sme mali úmrtnosť okolo 40 percent, teraz je úmrtnosť 80 percent," povedal anestéziológ na covidovom oddelení v Poprade Pavol Valach. Situácia v popradskej nemocnici je kritická. "Každým dňom vidíme, že tí pacienti sú horší aj napriek tomu, že my sa snažíme. Je to ťažké aj na psychiku," uviedol Valach. 

Momentálne je v Poprade voľná len jedna umelá pľúcna ventilácia. Aj keby ich bolo viac, nie je už miesto, kde ju uskladniť a ani personál, ktorý by ju obsluhoval. "Určite by nám veľmi pomohli internisti prípadne anestéziológovia," povedala hovorkyňa nemocnice Poprad Sylvia Galajda. 

"V situácia je veľmi zlá. Aktuálne máme hospitalizovaných 103 pacientov s koronavírusom," povedala hovorkyňa FN Trenčín Martina Holecová. Na umelej pľúcnej ventilácii hlásia plný stav, stav umelých pľúcnych ventilácií je plný a preto pacientov musia prevážať do Nitry.  "Aktuálne máme PN 90 zamestnancov," uviedla Holecová. 

3 200 hospitalizovaných je podľa ministra začiatkom humanitárnej krízy, čo sa stane v najbližších dňoch. "Minister zdravotníctva je v úzkom kontakte s okolitými štátmi, ktoré by nám vedeli pomôcť," dodala Eliášová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy