Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Očkovanie proti Covidu-19 chráni aj deti s rakovinou. Niektorí rodičia sa pre vakcínu rozhodnú zo strachu o dieťa
Zdielať na

Očkovanie proti Covidu-19 chráni aj deti s rakovinou. Niektorí rodičia sa pre vakcínu rozhodnú zo strachu o dieťa

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Očkovanie našťastie zaberá, môžu si to povedať aj na Klinike detskej hematológie a onkológie, kde majú takmer stopercentnú zaočkovanosť zdravotníckeho personálu. Takmer každý deň prebiehajúcej 3. vlny pandémia láme rekordy v počte nakazených, no na pracovisku, kde sa liečia ťažko choré deti, sa zatiaľ nevyskytol jediný prípad nákazy.

Všetci lekári sa zaočkovali

Deti, ktoré sa liečia na detskej onkológii v Bratislave, majú pri veľmi náročnej liečbe výrazne oslabenú imunitu, často nulovú. Ochorieť na covid je pre ne vážnou komplikáciou, ktorá jednak ohrozuje ich celkový stav a ešte aj odďaľuje dôležitú liečbu, ktorá musí byť v takom prípade automaticky prerušená. Pre tieto ťažko choré deti je preto zaočkovanie ich rodičov a tiež personálu kliniky základnou formou ochrany. Lekári z bratislavskej detskej onkológie sú zaočkovaní všetci a dostávajú už tretiu dávku. „Zaočkovaných máme všetkých lekárov a 90 percent ľudí z ostatného personálu. A vďaka tomu zatiaľ pracujeme v normálnom režime. Tých zopár, ktorí očkovaní nie sú, sa neustále testujú,“ opisuje situáciu na Klinike detskej hematológie a onkológie prednostka Alexandra Kolenová.

Rodičov často presvedčí strach o dieťa

Pri rodičoch sa občas stáva, že im lekári musia vysvetľovať, aký veľký význam má ich očkovanie proti ochoreniu Covid-19 pre ich dieťa. Väčšina z nich sa napokon zaočkovať dá. „Rodičia sa pri príchode na našu kliniku vždy pýtajú, čo môžu urobiť pre svoje onkologicky choré dieťa. My im dáme špičkovú diagnostiku, najlepšiu možnú onkologickú a podpornú liečbu, zainteresovanie celého personálu,  psycho-sociálno-spirituálnu podporu a nadštandardné služby vďaka neziskovej organizácií Deťom s rakovinou. Ale významne môže pomôcť pri liečbe ich dieťaťa s oslabenou imunitou to, že sa dajú zaočkovať a svoje dieťa tak chránia. Sú rodičia, ktorým to ráno vysvetlíme a poobede sa už usmievajú a ukazujú na rameno, že sa nechali  zaočkovať. Prajem si, aby takto zmýšľajúcich ľudí bolo čo najviac,“ hovorí prednostka A. Kolenová. Dodáva, že niektorí rodičia sa báli očkovania, nedôverovali mu pre množstvo šíriacich sa dezinformácií, no napokon sú radi, že personál kliniky im citlivo vysvetlil jeho benefity a že ako zaočkovaní chránia svoje ťažko choré dieťa.

V neustále sa zhoršujúcej pandémii sú momentálne na klinike obmedzené návštevy, rodičia sa však môžu pri dieťati striedať. Zakaždým ale musia byť pri príchode na kliniku otestovaní, a to aj keď očkovaní. Rovnako aj samotní pacienti podstúpia pred vstupom na oddelenie PCR test.

Deti po liečbe sa môžu očkovať

Aj malí onkologickí pacienti starší ako 5 rokov sa po ukončení liečby chemoterapiou či rádioterapiou môžu dať zaočkovať proti ochoreniu Covid-19. Na Slovensku pre nich platí výnimka, ktorú udeľuje ministerstvo zdravotníctva. „Podporujeme očkovanie detí po tom, ako ukončia onkologickú liečbu. Každý prípad posudzujeme individuálne. Je vhodné, ak niektorí pacienti pred očkovaním podstúpia aj imunologické vyšetrenie,“ vysvetľuje prednostka A. Kolenová. Dodáva, že aj odborníci zo Spojených štátov amerických, s ktorými bratislavská klinika detskej onkológie intenzívne spolupracuje, očkovanie detí schvaľujú a dokonca ho odporúčajú už počas onkologickej liečby.

Najčítanejšie správy