Skoro jasno
22°
Bratislava
Viac mozgových príhod a nárast onkologických ochorení - podľa zdravotníkov je to následok covidovej pandémie
Zdielať na

Viac mozgových príhod a nárast onkologických ochorení - podľa zdravotníkov je to následok covidovej pandémie

BARDEJOV / Zdravotníci už teraz vidia dôsledky prvých dvoch vĺn pandémie covidu. Niektorí pacienti prichádzajú k lekárom v čase, keď je ich stav už oveľa vážnejší. Jedným z dôvodov je aj to, že ľudia odkladali návštevu lekára pre obavu z nákazy v nemocnici. Navyše covidoví pacienti na lôžkach zamestnávajú personál tak, že plánované výkony opäť musia ísť bokom. Prezident Asociácie nemocníc Slovenska poukazuje najmä na vyšší počet mozgových príhod, ale tiež nárast onkologických pacientov.

"Keď to zhrniem za prvú a druhú vlnu tie dôsledky, tak sa nevykonávali v dostatočnej miere preventívne prehliadky," vyjadril sa prezident Asociácie nemocníc Slovenska, Marián Petko. V Bardejovskej nemocnici už zaznamenali prvé prípady oddialených problémov pacientov. Do ambulancií už prichádzajú aj takí, u ktorých by bolo lepšie keby prišli skôr.

Podľa prezidenta Asociácie nemocníc Slovenska na to mali vplyv tri faktory. Buď chýbal v nemocnici personál, napríklad bardejovská nemocnica v istom momente žiadala dokonca o pomoc armádu, alebo to ovplyvnili protipandemické opatrenia vydané ministerstvom, keď nemocnice boli nútené obmedziť takzvanú bielu medicínu a venovali sa len akútnej zdravotnej starostlivosti. Významnú rolu zohral i strach ľudí z nemocničného prostredia v čase zúriacej pandémie.
Už teraz to vidia na vyššom počte cievnych mozgových príhod, pretože neboli včas zachytení pacienti s vysokým krvným tlakom. Ale tiež už majú vyšší počet onkologických pacientov. Sú to najmä mladé ženy vo veku do 40 rokov. "Keby boli prišli skôr, tak tá prognóza by bola lepšia. Napríklad v niektorých prípadoch vieme určiť, že tá pacientka povedala, nejdem do nemocnice, je tam covid a prídem neskôr a neskôr znamená, že prišla, keď už mala metastázy," konštatoval Marián Petko. "Si myslím, že aj môj prípad to je. Tiež sa snažím menej chodiť po lekároch," povedala jedna z opýtaných obyvateliek. "Faktom je, že sa nachádzame v aktívnej tretej vlne pandémie a faktom tiež je, že musíme bojovať o záchranu životov tých, ktorí oň zápasia v aktuálnom čase. Plánované zákroky sa vzhľadom na kapacitné možnosti a množstvo nakazených odkladajú, avšak len u tých pacientov, u ktorých odsun neznamená zhoršenie zdravotného stavu,“ informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. "Ono sa to uvidí až za niekoľko rokov tie celkové čísla, ale nepochybne to malo negatívny dopad. Napríklad na neskoré zachytávanie včasných štádií nádorov," konštatoval prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy