Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Školský semafor upravili. Pozitívny samo-test žiaka nestačil na karanténu celej triedy. Čakalo sa na PCR test
Zdielať na

Školský semafor upravili. Pozitívny samo-test žiaka nestačil na karanténu celej triedy. Čakalo sa na PCR test

BRATISLAVA / Školský COVID semafor sa dnes zmenil. Stalo sa tak potom ako TV JOJ upozornila ministerstvo a členov konzília na nejasný výklad jedného z usmernení. Doteraz totiž platilo, že ak mal žiak pozitívny domáci samotest, jeho spolužiaci ďalej chodili do školy až kým pozitivitu nepotvrdil PCR test. Podľa riaditeľov, rodičov aj mnohých hygienikov to znamenalo riziko ďalšieho šírenia.

Z prechádzajúcich dní majú mnohí rodičia spoločnú skúsenosť. Zo školy v podvečerných hodinách dostali email, že v triede je antigénovým samotestom jedno dieťa pozitívne a v zmysle školského semaforu platí, že trieda žiaka, ktorý mal pozitívny výsledok AG samotestu naďalej chodí do školy, pokým nie je pozitívny výsledok žiaka potvrdený PCR testom. 

Na druhý deň ráno si teda ostatní žiaci opäť sadli do školských lavíc i keď už s vedomím, že ak sa potvrdí pozitivita u spolužiaka pôjdu do karantény.

"Toto usmernenie podľa nás vhodné nie je, ani správne. Budeme radi, ak sa v dohľadnej dobe zmení, pretože naozaj tie počty infikovaných detí, ale aj zamestnancov rastú aj na našej škole," uviedla riaditeľka základnej školy v Bratislave, Zuzana Salíniová. "Ja to poviem nahlas, ja toto jedno usmernenie obchádzam a beriem si to na zodpovednosť. Ja radšej nechávam všetky deti doma lebo aj keď samotest bol pozitívny tak vždy sa potvrdil aj PCR pozitívny," povedala riaditeľka ZŠ Erika Drgoňová.

S názorom riaditeľov základných škôl sa stotožňuje aj jeden z regionálnych hygienikov. "Narážame na problém uzatvárania tried. Pri pozitívnom antigénovom samoteste ide trieda do karantény až po potvrdení pozitivity RT-PCR testom, čo už môže byť neskoro na zamedzenie šírenia nákazy," uviedol v stanovisku Regionálny úrad verejného zdravotníctva vo Vranove nad Topľou. 

Ministerstvo dnes, 29. októbra, po otázkach TV JOJ pravidlá v semafore upravilo. "V prípade, že žiak bude mať potvrdený pozitívny výsledok PCR testom alebo antigénovým testom idú žiaci, ktorí boli úzkym kontaktom pozitívne testovaného žiaka do karantény," píše sa v novom usmernení. To znamená, že po pozitívnom samoteste stačí na karanténu triedy aj podstatne rýchlejší antigén. Netreba čakať na výsledok PCR testu. Riaditelia majú navyše stále možnosť reagovať ešte rýchlejšie. "Na základe rozhodnutia ministra, s účinnosťou od 1. septembra 2021 v období školského vyučovania, môže riaditeľ školy podľa § 150 ods. 5 školského zákona poskytnúť žiakom jednej triedy alebo žiakom viacerých tried z dôvodu podozrenia na výskyt ochorenia COVID-19 voľno viac ako päť dní so súhlasom zriaďovateľa," informovala Renáta Vítková z komunikačného oddelenia ministerstva školstva. 

To znamená, že ak rodič škole oznámi, že jeho dieťa má pozitívny samotest jeho spolužiaci môžu ostať doma okamžite a výrazne sa tak zníži riziko ďalšieho šírenia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy