Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Tretiu dávku vakcínu už môže dostať každý. Ministerstvo ale žiada ľudí, aby dali prednosť seniorom
Zdielať na

Tretiu dávku vakcínu už môže dostať každý. Ministerstvo ale žiada ľudí, aby dali prednosť seniorom

SLOVENSKO / Viac ako 66-tisíc ľudí už dostalo na Slovensku tretiu dávku vakcíny. Sú medzi nimi seniori z Domovov sociálnych služieb a už aj ľudia starší ako 55 rokov či chronickí pacienti, ktorí sa zaregistrovali cez portál NCZI. Lenže medzi zaočkovanými treťou dávkou sú aj ľudia, ktorí sa vôbec neregistrovali a dokonca aj podstatne mladší záujemcovia o vakcínu.

Väčšina tých, ktorí sa dnes postavili do radu, využili možnosť očkovania bez registrácie. 80-ročnú pani Evu zobral na očkovanie treťou dávkou jej syn. "Včera sme sa chceli registrovať na tretiu dávku, ale požadovalo to odo mňa rodné číslo, ktoré som nevedel a musel by som volať mame, taktiež PIN, no k tomu som sa nevedel dostať. Tak som si pohľadal očkovanie bez registrácie," hovorí syn pani Evy Martin Paldán. 

"Cítim sa výborne," reagovala po očkovaní pani Eva. Spĺňa vekovú kategóriu od 55 rokov vyššie, ale spolu s ňou dnes dostali tretiu dávku aj podstatne mladší ľudia. Stačí, že od podania ich druhej dávky uplynulo šesť mesiacov. "Naša poliklinika očkuje aj bez registrácie všetkých nad 18 rokov, ktorým uplynulo 6 mesiacov od druhej dávky, no je výhodou ak sa vopred zaregistrujú, nakoľko budú uprednostnení," vysvetľuje marketingová manažérka Polikliniky Mlynská dolina Jana Šimeková. Podobne je to na mnohých ďalších miestach a žiadne pravidlá tam neporušujú. Ministerstvo ale mladších ľudí vyzýva, aby zatiaľ s treťou dávkou počkali. "Chceme, aby dali prednosť tej kategórii, ktorú sme vyčlenili, čiže ľuďom nad 55 rokov a ľuďom s vážnymi diagnózami," vysvetľuje hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

​Na druhej strane platí, že nikoho, kto sa chce očkovať neodmietnu

"Áno, samozrejme, môžu sa očkovať, ale chceli by sme spoločne poprosiť ľudí o kolektívnu zodpovednosť a teda v tejto chvíli priorizovať tých ľudí, ktorí tú vakcínu potrebujú najviac," dodala Zuzana Eliášová. Samotná registrácia na očkovanie má ľuďom zjednodušiť život. Vyberú si miesto, presný čas a vyhnú sa tak čakaniu. "Národné centrum zdravotníckych informácií eviduje viac, ako 47-tisíc zaregistrovaných osôb na očkovanie III. dávkou vakcíny," reagovala hovorkyňa NCZI Alžbeta Sivá. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy