Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
COVID AUTOMAT: Mapa Slovenska už nemá ani jeden okres v zelenej farbe, farba Bratislavy sa nemení
Zdielať na

COVID AUTOMAT: Mapa Slovenska už nemá ani jeden okres v zelenej farbe, farba Bratislavy sa nemení

BRATISLAVA / Od 6. októbra už na Slovensku nebude ani jeden okres v zelenej farbe. Najviac výjazdov k pacientom s koronavírusom je v Košickom a Prešovskom kraji. ​Zaočkovanosť sa zvýšila vo viacerých okresoch. Treťou dávkou vakcíny proti koronavírusu sa začne očkovať v najbližších dňoch.

"Budúci týždeň nebude mať ani jeden okres zelenú," informuje na tlačovej konferencií vedúci Inštitútu zdravotných analýz na ministerstve zdravotníctva Matej Mišík. 

Najviac výjazdov k pacientom s koronavírusom je v Košickom a Prešovskom kraji 

"Za sedem dní sa prijalo do nemocníc takmer 400 pacientov. Zrealizovaných bolo okolo 300 výjazdov ku kovidovým pacientom. Najviac výjazdov je v Košiciach, výrazne vzrástol počet v Žilinskom kraji a taktiež v Prešovskom kraji, kde sú aktuálne nemocnice aj najviac vyťažené v porovnaní s minulou vlnou. Aktuálne je najviac hospitalizovaných v Košickom a v Prešovskom kraji," informuje Mišík. Celkovo sú nemocnice na Slovensku vyťažené na 12 percent maxima, ktoré sme dosiahli počas druhej vlny.

"Ideme do tretej vlny pandémie, ktorá bude pravdepodobne rovnaká, čo sa týka čísiel, alebo aj horšia, čo sa týka počtu pozitívnych oproti druhej vlne," uviedla na tlačovej besede doktorka a pediatrička Elena Prokopová. 

NCZI

​Zaočkovanosť sa zvýšila vo viacerých okresoch 

V rámci covid automatu sa tak ich situácia zlepší. Bratislava má zaočkovanosť nad 75 % u ľudí nad 50 rokov. O jeden stupeň sa budú môcť posunúť okresy so zaočkovanosťou nad 65 % u skupiny. Takúto zaočkovanosť majú Galanta, Trnava a Šaľa. 

Ruší sa povinnosť nosiť rúška u detí na základných školách v triedach 

Žiaci základných škôl nebudú musieť mať v triede v uzatvorených kolektívoch počas vyučovania nasadené rúško. V spoločných priestoroch, ako sú chodby a jedálne, kde sa žiaci premiešavajú, rúška budú naďalej potrebné. Uviedla to na tlačovej konferencii vo štvrtok 30. septembra odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Elena Prokopová s tým, že sa na tom dohodli na zasadnutí konzília. Platiť by to malo v momente, ako Úrad verejného zdravotníctva SR vydá zmenu vyhlášky, ktorá by mohla nadobudnúť platnosť začiatkom budúceho týždňa.

Zrušenie opatrenia sa netýka stredoškolákov. Ako vysvetlila Prokopová, žiaci stredných škôl majú viac sociálnych kontaktov a iný spôsob správania sa ako mladší žiaci. "Budeme si musieť počkať na vývoj epidemickej situácie, či budeme môcť od tejto povinnosti ustúpiť v najbližších týždňoch aj v tejto vekovej kategórii,“ povedala. 

"Očakávame, že tretia vlna nadobudne vrchol  niekde v rámci októbra a novembra," hovorí Mišík. 

Spúšťa sa aj očkovanie pre rizikové deti od 5 do 12 rokov 

Očkovanie bude možné len na žiadosť od rodiča a následne na odporúčanie od lekára. 

Situácia v nemocniciach sa výrazne líši podľa regiónov, snažia sa ale poskytovať starostlivosť aj iným ako COVID pacientom

Aktuálna situácia v nemocniciach ukazuje veľké regionálne rozdiely, konkrétne v Univerzitnej nemocnici Bratislava vo štvrtok prijali 34 pacientov, no v Košiciach ich bolo viac ako 70. Na štvrtkovej tlačovej konferencii k aktuálnej epidemickej situácii informovala o stave v nemocniciach infektologička a členka konzília odborníkov Alena Koščálová.

Pre zvyšujúci sa počet hospitalizovaných sa začala už aj reprofilizácia lôžok. „U nás to konkrétne znamená, že infektologická klinika už prijíma len COVID pacientov,” dodala Koščálová, avšak s tým, že všetky nemocnice sa snažia poskytovať zdravotnú starostlivosť aj pre pacientov s inými ochoreniami ako COVID-19. Priznala, že personálna situácia v nemocniciach nie je dobrá, preto poprosila verejnosť, aby sa správala zodpovedne a dodržiavala nastavené opatrenia.

Očkovanie treťou dávkou vakcíny by sa malo spustiť v najbližších dňoch

Spustenie očkovania treťou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19 je vo finálnej fáze príprav, očakáva sa v najbližších dňoch. V rámci tlačovej konferencie k aktuálnej epidemickej situácii o tom vo štvrtok informovala pediatrička a hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Elena Prokopová.

Prokopová tiež ozrejmila, ako bude systém fungovať. Túto možnosť dostanú ľudia, ktorí dostali druhú dávku vakcíny pred viac ako ôsmimi mesiacmi. Avšak pacienti, ktorí majú zníženú imunitu, budú môcť tretiu dávku dostať aj vtedy, ak uplynuli aspoň štyri týždne od druhej dávky. Záujemcovia budú v každom prípade potrebovať odporúčanie od špecialistu alebo všeobecného lekára. S potvrdením, že dotyčná osoba nemala po prvých dvoch dávkach vakcíny vybudovanú dostatočnú imunitnú odpoveď, potom budú môcť prísť do akéhokoľvek očkovacieho centra. Budú sa tiež môcť objednať cez portál Národného centra zdravotníckych informácií.

Prokopová zároveň poprosila verejnosť o pomoc a podporu, nakoľko sú zdravotníci fyzicky aj psychicky vyčerpaní. Uistila však obyvateľov, že lekári urobia všetko preto, aby každý dostal dostatočnú zdravotnú starostlivosť. "Nastavenie v ambulanciách je v súčastnosti také, že každá jedna je otvorená, pracujú iba v inom režime. Prosíme každého, kto potrebuje ambulantné vyšetrenie, aby sa najprv ozval telefonicky, sms správou alebo mailom,” uviedla na margo súčasnej ambulantnej starostlivosti. Vysvetlila, že tým chránia samotných pacientov, ako aj sami seba.

Od 4. októbra 2021 rozdelenie okresov podľa aktuálnej rizikovosti s ohľadom na šírenie ochorenia COVID-19 takto:

  • ostražitosť(oranžová farba): okres Banská Bystrica, okres Banská Štiavnica, okres Bratislava I.-V., okres Brezno, okres Dunajská Streda, okres Galanta, okres Hlohovec, okres Komárno, okres Malacky, okres Nové Zámky, okres Partizánske, okres Pezinok, okres Piešťany, okres Prievidza, okres Revúca, okres Rimavská Sobota, okres Šaľa, okres Senec, okres Topoľčany, okres Trnava, okres Turčianske Teplice, okres Žiar nad Hronom, okres Zvolen,

  • 1. stupeň ohrozenia (červená farba): okres Bánovce nad Bebravou, okres Bytča, okres Detva, okres Dolný Kubín, okres Gelnica, okres Humenné, okres Ilava, okres Kežmarok, okres Levice, okres Levoča, okres Liptovský Mikuláš, okres Lučenec, okres Martin, okres Medzilaborce, okres Michalovce, okres Myjava, okres Nitra, okres Nové Mesto nad Váhom, okres Poltár, okres Poprad, okres Považská Bystrica, okres Prešov, okres Púchov, okres Rožňava, okres Ružomberok, okres Sabinov, okres Senica, okres Snina, okres Sobrance, okres Spišská Nová Ves, okres Stropkov, okres Trebišov, okres Trenčín, okres Tvrdošín, okres Veľký Krtíš, okres Vranov nad Topľou, okres Žarnovica, okres Žilina, okres Zlaté Moravce,

  • 2. stupeň ohrozenia(bordová farba): okres Bardejov, okres Čadca, okres Košice I.-IV., okres Košice-okolie, okres Krupina, okres Kysucké Nové Mesto, okres Námestovo, okres Skalica, okres Stará Ľubovňa, okres Svidník;

Okresy, ktoré si polepšili a prechádzajú z červenej farby do oranžovej sú Brezno a Revúca. Okresy, ktorých status v Covid automate sa zhoršil z oranžovej do červenej sú Detva, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Poltár, Považská Bystrica, Púchov, Stropkov. Z červenej farby do bordovej prešli okresy Čadca, Košice I.-IV a Košice - okolie a Kysucké Nové Mesto, Námestovo a Svidník. 

Farba Bratislavy sa nemení aj napriek vysokému percentu zaočkovanosti

Bratislava dosiahla už 75% zaočkovanosť obyvateľov nad 50 rokov. Podľa odhadov mala prejsť Bratislava do zelenej farby. "Tento týždeň pribudlo niekoľko okresov, ktoré na základe zaočkovanosti osôb na 50 rokov spĺňajú podmienku preradenia o jeden stupeň a bratislavské okresy splnili podmienky pre preradenie o dva stupne," konštatovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva v Bratislave, Katarína Nosálová. Aj napriek tomu, že výpočty hovorili o lepšej farbe všetko môže zmeniť regionálny hygienik. "Regionálny hygienik však môže uvedené preradenie prehodnotiť, a to na základe svojej lokálnej expertnej znalosti. Na zaradenie okresu do konkrétnej fázy Covid automatu má okrem iného vplyv aj zaradenia ("farby") susediaceho okresu. Regionálny hygienik Bratislavského kraja (na základe uplatnenia princípu predbežnej opatrnosti) odporučil MZ SR ponechať okresy Bratislava I-V v oranžovej fáze ("ostražitosť")," zdôvodnila prečo k zmene neprišlo hovorkyňa Nosálová. 

Čo viedlo k takému rozhodnutiu regionálneho hygienika doplnila hovorkyňa. "Pri tomto svojom rozhodnutí bral do úvahy, že epidemiologická situácia v hlavnom meste má naďalej zreteľne zhoršujúcu sa tendenciu. Tiež sme brali do úvahy veľmi úzke funkčné prepojenie so susednými oranžovými okresmi (Malacky, Pezinok a Senec), vysokú dynamiku pohybu obyvateľstva medzi jednotlivými okresmi Bratislavského kraja, vysokú spoločenskú aktivitu v podmienkach hlavného mesta a tiež aj veľmi vysoký počet školských zariadení v hlavnom meste." Definitívne zaradenie okresov Bratislavského kraja do jednotlivých fáz platného COVID automatu musí schváliť ešte Vláda SR.

Tri hlavné skupiny:

  1. Pod “základom” sa pre potreby Covid Automatu v4 myslia všetky osoby bez ohľadu na ich prípadné očkovanie, prekonanie choroby či výsledok testovania.

  2. Pod “OTP” sa pre potreby Covid Automatu v4 myslia výlučne len osoby, ktoré sú plne Očkované, Testované (od odberu PCR 72 hodín, Ag 48 hodín), alebo ochorenie COVID-19 Prekonali za ostatných 180 dní.

  3. Pod “kompletne zaočkovanou osobou” sa pre potreby Covid Automatu v4 myslia osoby, ktoré sú (1) 14 dní po druhej dávke dvoj-dávkovej vakcíny, alebo (2) 21 dní po jedno-dávkovej vakcíne alebo (3) 14 dní po akejkoľvek dávke ak osoba prekonala ochorenie COVID-19 za ostatných 180 dní.

Faktory pre výpočet v akej farbe sa nachádza okres:

  • 7 dňová incidencia v danom okrese, do úvahy sa berú všetky testy - aj PCR, aj antigén. 

  • Zaočkovanosť okresu, konkrétne počet zaočkovaných nad 50 rokov veku.
    Ak je nad 55% upravuje stupeň Covid Automat o 1 stupeň lepšie, za každých ďalších 10% plne očkovaných osôb. Prvá úprava smerom k lepšiemu nastáva pri 65% plnej zaočkovanosti tejto skupiny ľudí v okrese.

  • Lokálny epidemiológ na RÚVZ má možnosť výsledné skóre pozmeniť o jeden stupeň nahor (tmavšia farba), alebo nadol (svetlejšia farba), pri zmene sa vyžaduje písomné zdôvodnenie, ktoré je uverejnené.

  • Vývoj je hodnotený s predchádzajúcim týždňom, do prísnejšej farby môže prejsť okres okamžite - z týždňa na týždeň, k lepšej farbe treba potvrdenie nasledujúceho týždňa.

  • Susedné okresy sa nemôžu líšiť o viac ako 1 stupeň, okolité okresy sa prispôsobia farbe rizikovejšieho okresu, aby rozdiel medzi nimi bol maximálne 1 stupeň oproti kalkulovanej úrovni rizika.

​Prípadová štúdia

Bohoslužby

Pri bohoslužbách vidieť rozdiel s hromadnými podujatiami. Keď v čiernej farbe sú hromadné podujatia pre skupinu "základ" zakázané, bohoslužby sú povolené s obmedzením. 

  • Chcem navštíviť bohoslužbu:

Som plne zaočkovaný:

- V zelenej a oranžovej farbe bez obmedzenia, bez potreby testu.
- V červenej a bordovej farbe je potrebné mať zoznam účastníkov.
- V čiernej, najrizikovejšej farbe, je obmedzený počet 100 osôb. 

Som v skupine OTP:

- V zelenej farbe je na státie max. 50% kapacity, na sedenie v interiéri aj exteriéri 75%.
- V oranžovej farbe v interiéri na sedenie na 25% a v exteriéri 50% kapacity.
- V 1. stupni ohrozenia (červená farba) maximálna kapacita 25%, pokiaľ nie je určená celoplošne na max. do 150 osôb. Takisto je povinný zoznam účastníkov.
- V bordovej farbe maximálne 25% kapacity. Maximálne 50 osôb a povinný zoznam účastníkov.
- V najrizikovejšej farbe je max. 1 osoba na 15 metrov štvorcových s povinným zoznamom účastníkov. 

Som v skupine základ:

- V zelenej farbe na státie max 50% kapacity, na sedenie v interiéri aj exteriéri 75%, maximálne do 1 000 osôb v exteriéri, do 500 v interiéri. 
- V oranžovej farbe v interiéri sedenie na 25% a v exteriéri 50% kapacity, maximálne však do 200 osôb v exteriéri, do 100 v interiéri, na státie v exteriéri 100 a v interiéri 50 a je povinný zoznam účastníkov
- V červenej farbe je max. 1 osoba na 15 metrov štvorcových a povinný zoznam účastníkov
- V bordovej farbe je max. 1 osoba na 15 metrov štvorcových a povinný zoznam účastníkov
- V čiernej farbe  je max. 1 osoba na 25 metrov štvorcových a povinný zoznam účastníkov

  • Chcem navštíviť hromadné podujatie:

Som plne zaočkovaný:

- V zelenej a oranžovej farbe bez obmedzenia, bez potreby testu.
- V červenej a bordovej farbe je potrebné mať zoznam účastníkov.
- V čiernej, najrizikovejšej farbe, je obmedzený počet 100 osôb a povinný zoznam účastníkov za prísnych protiepidemických opatrení

Som v skupine OTP:

- V zelenej farbe je na státie max. 50% kapacity, na sedenie v interiéri aj exteriéri 75%.
- V oranžovej farbe v interiéri sedenie na 25% a v exteriéri 50% kapacity. Pokiaľ nie je určiteľná kapacita maximálne do 1000 osôb v exteriéri, do 500 v interiéri
- V 1. stupni ohrozenia (červená farba) maximálne 25% kapacity. Pokiaľ nie je určiteľná kapacita maximálne do 150 osôb a povinný zoznam účastníkov
- V bordovej farbe maximálne 25% kapacity. Pokiaľ nie je určiteľná kapacita maximálne do 50 osôb a povinný zoznam účastníkov
- V najrizikovejšej farbe je zakázané

Som v skupine základ:

- V zelenej farbe na státie max 50% kapacity, na sedenie v interiéri aj exteriéri 75%, maximálne však do 1000 osôb v exteriéri, do 500 v interiéri, obmedzenia podľa príslušného semaforu, obmedzenia podľa plochy priestoru
- V oranžovej farbe v interiéri sedenie na 25% a v exteriéri 50% kapacity, maximálne však do 200 osôb v exteriéri, do 100 v interiéri, na státie v exteriéri 100 a v interiéri 50, obmedzenia podľa príslušného semaforu a povinný zoznam účastníkov
- V červenej farbe je maximálne 10 osôb, obmedzenia podľa príslušného semaforu a povinný zoznam účastníkov
- V bordovej farbe je maximálne 6 osôb a povinný zoznam účastníkov
- V čiernej farbe je zakázané.

  • Chcem navštíviť fitness centrum:

Som plne zaočkovaný:

- V zelenej a oranžovej farbe bez obmedzenia, bez potreby testu.
- V červenej farbe max. 50 osôb alebo min. 15 m2 / osobu
- V bordovej farbe max. 20 osôb alebo min. 15 m2 / osobu
- V čiernej farbe je zakázané.

Som v skupine OTP:

- V zelenej farbe max. 50 osôb alebo min. 15 m2 / osobu
- V oranžovej farbe max. 20 osôb alebo min. 15 m2 / osobu a povinný zoznam účastníkov
- V 1. stupni ohrozenia (červená farba) max. 10 osôb alebo min. 25 m2 / osobu a povinný zoznam účastníkov
- V bordovej farbe je zakázané.
- V čiernej farbe zakázané. 

Som v skupine základ:

- V zelenej farbe max. 25 osôb a povinný zoznam účastníkov.
- V oranžovej farbe max. 10 osôb a povinný zoznam účastníkov.
- V červenej farbe je zakázané. 
- V bordovej farbe je zakázané. 
- V čiernej farbe je zakázané.

  • Chcem ísť do reštaurácie:

Som plne zaočkovaný:

- V zelenej farbe bez obmedzenia 
- V oranžovej farbe v interiéri 4 osoby pri stole alebo osoby z jednej domácnosti, 2 metre rozostupy medzi stolmi. Exteriér bez obmedzení.
- V červenej farbe v interiéri 4 osoby pri stole alebo osoby z jednej domácnosti, 2 metre rozostupy medzi stolmi. Exteriér bez obmedzení.
- V bordovej farbe v interiéri 4 osoby pri stole alebo osoby z jednej domácnosti, 2 metre rozostupy medzi stolmi. Exteriér bez obmedzení
- V čiernej farbe bude okienkový predaj (zachovaný zostáva aj rozvoz)

Som v skupine OTP:

- V zelenej farbe bez obmedzenia 
- V oranžovej farbe v interiéri 4 osoby pri stole alebo osoby z jednej domácnosti, 2 metre rozostupy medzi stolmi. Exteriér bez obmedzení.
- V červenej farbe v interiéri 4 osoby pri stole alebo osoby z jednej domácnosti, 2 metre rozostupy medzi stolmi. Exteriér bez obmedzení.
- V bordovej farbe bude okienkový predaj (zachovaný zostáva aj rozvoz) a terasy 2 metre rozostupy medzi stolmi, otvorené minimálne 50% stien
- V čiernej farbe bude okienkový predaj (zachovaný zostáva aj rozvoz) 

Som v skupine základ:

- V zelenej farbe bez obmedzenia 
- V oranžovej farbe môžu byť otvorené terasy do 10 osôb, otvorené minimálne 50% stien
- V červenej farbe bude okienkový predaj (zachovaný zostáva aj rozvoz)
- V bordovej farbe bude okienkový predaj (zachovaný zostáva aj rozvoz)
- V čiernej farbe bude okienkový predaj (zachovaný zostáva aj rozvoz)

Súvisiace články

Najčítanejšie správy