Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Tretia vlna sa rúti ako tsunami: Podľa štúdie je stále čas dať sa zaočkovať a získať protilátky
Zdielať na

Tretia vlna sa rúti ako tsunami: Podľa štúdie je stále čas dať sa zaočkovať a získať protilátky

BRATISLAVA / Slovenská sieť laboratórií sa rozhodla urobiť štúdiu, v ktorej zisťovali prítomnosť protilátok po očkovaní. Výsledky sú zatiaľ priaznivé. Vakcíny by podľa nich mali ochrániť až 99 ľudí zo 100 pred ťažkým priebehom a smrťou. Zároveň ďalší prieskum ukazuje, že nepriaznivé účinky po vakcinácii u väčšiny očkovaných trvali jeden až tri dni.

​Tri tisíc ľudí sa zapojilo do štúdie, v ktorej hľadali protilátky po prvej aj po druhej dávke vakcíny. Takzvanou Elisa metódou hľadali špecifické IGG protilátky. Výsledky sú pre očkovaných viac ako pozitívne. "Fungujú. Všetky poskytujú robustnú protilátkovú odpoveď," povedal generálny riaditeľ UNILABS Slovensko Peter Lednický. Už po prvej dávke ukazovali výsledky pri všetkých značkách vakcín viac ako 80 % pozitivitu na protilátky. "Stále je čas, nechať sa zaočkovať," zhodnotil Lednický. 


Tak ako iné svetové štúdie, aj slovenská ukázala, že protilátky po očkovaní sú jednoznačne vyššie ako tie po prekonaní ochorenia. Prieskum urobila aj agentúra AKO, tá sa sústredila na to, aké obavy mali ľudia pred očkovaním, aké negatíva pociťovali po očkovaní a koľko ich nepohoda trvala. Vo výsledkoch vyšlo, že viac obáv mali ženy ako muži. Najmenej sa ľudia obávali vakcíny Pfizer, najviac Astry Zenecy. Po prvej dávke Pfizeru silné až veľmi silné vedľajšie účinky uviedli zhruba päť percent ľudí, pri Astre zhruba 44 percent a pri Moderne 15 percent ľudí.

Mnohí odporcovia očkovania argumentujú však neúčinnosťou vakcín a poukazujú na to, že existujú aj infikovaní očkovaní. Imunológ Vladimír Leksa vysvetľuje: "Ak do nás dobiedza komár a pichá vás a ak si dáte brnenie, tak neznamená, že na vás ten komár nesadne, ale vy sa zachránite už len tým, že už do vás nepichne resp., pichne s menšou pravdepodobnosťou," skonštatoval.



Súvisiace články

Najčítanejšie správy