Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Blíži sa nový školský rok: Regionálne rozdiely v zaočkovanosti detí sú obrovské
Zdielať na

Blíži sa nový školský rok: Regionálne rozdiely v zaočkovanosti detí sú obrovské

BRATISLAVA / Takto o týždeň už žiaci budú mať za sebou prvý deň v škole. To, koľko dní v nasledujúcom školskom roku strávia v triedach a koľko na dištančnom vzdelávaní, bude podľa ministra školstva závisieť aj od percenta ich zaočkovanosti.

Kým žiaci si užívajú posledné dni prázdnin, v školách sa už vo veľkom pracuje. "Už máme aj učebnice dodané," povedala učiteľka z Bratislavy. "Upratujeme, vypratávame," okomentovala situáciu. Kde sa bude najviac detí vzdelávať dištančne, ovplyvní aj to, koľko ich bude zaočkovaných. "Predcházajúci mesiac sme evidovali 19% zaočkovanosti mladých ľudí 12 až 17 rokov. Po tom mesiaci je to 21% v priemere," povedal minister školstva Branislav Gröhling.

Školy v Bratislave a v okolí zase celé prázdniny, bojovali s problémom zohnať učiteľov matematiky, informatiky, či fyziky. "Našli sme zdroje napríklad na vyučovanie matiky z učiteľov z prvého stupňa, potom sme našli zdroje, že sme požiadali aj z iných národností učiteľov napríklad z Ukrajiny, ktorí sú ochotný nastúpiť na svoje učiteľské povolanie tu na Slovensku," vyjadrila sa  Erika Drgoňová, riaditeľka ZŠ Ostreková v Bratislave. Minister sľubuje nápravu. Tento problém je podľa neho totiž celoslovenský.

Obava o dochádzku

Riaditeľka základnej školy v Rakúsoch má pred začiatkom školského roka obavy o dochádzku svojich žiakov. Rodičia totiž môžu ospravedlniť žiaka na 5 po sebe nasledujúcich dní. Potom príde dieťa na jeden deň do školy, a tak sa to opakuje celý mesiac. "Dieťa, ktoré by mohlo byť v škole celý mesiac, tak niekedy sú deti, ktoré sú v škole tri, štyri dni do mesiaca," znepokojila sa Lucia Brutovská, riaditeľka ZŠ v Rakúsoch.

Deti z osady ale majú čo dobiehať, dlho sa učili dištančne doma. Ak budú takto vynechavať hodiny, nedopadne to dobre. "Môžu ku koncu roku prebiehať aj komisionálne skúšky, alebo je to opakované a neštastné opakovanie ročníka, a toto je ten zdvihnutý prst," povedal minister školstva Branislav Gröhling.

Nie je to veľa, ale s vymeškanými hodinami školákov majú skúsenosti aj v obci Víťaz na východe Slovenska. "Ak však je to už nad 15 hodín, škola posiela avízo na obecný úrad, ten to rieši s rodičmi, a ak je to už 100 hodín posúvame to polícii," povedal Ján Baloga, starosta obce Víťaz.

V tejto skupine je najmenej zaočkovaných v okrese Revúca (4%) a v okresoch Rimavská Sobota (5%), Medzilaborce (5%), Lučenec. (5%)

TOP 5 najmenej zaočkovaných okresov vo veku od 12 do 17 rokov (2. dávky)

percentá

Pomer zaočkovanosti celkovej populácie v okrese

Revúca 4 %

27 %

Rimavská Sobota 5 %

28 %

Medzilaborce 5 %

32 %

Lučenec 5 %

31 %

Poltár 6 %

28 %

Regionálne rozdiely sú ale obrovské. Najvyššie percento zaočkovanosti u tejto vekovej kategórie dosahuje okres Bratislava, 47%, najmenej Medzilaborce len 7%. Okrem Bratislavy má vyšie percento zaočkovanosti detí aj okres Senec, Pezinok, Dunajská Streda a Žilina.

TOP 5 najviac zaočkovaných okresov vo veku od 12 do 17 rokov (2. dávky)

percentá

Pomer zaočkovanosti celkovej populácie v okrese

Bratislava 39 %

59 %

Senec 33 %

52 %

Pezinok 32 %

50 %

Malacky 25 %

43 %

Dunajská Streda 24 %

51 %

Medzi najmenej zaočkované okresy v tejto kategórii patria okrem Medzilaboriec aj okresy Gelnica, Revúca, Lučenec, Rimavská Sobota či Svidník.

Pokiaľ ide o zaočkovanosť aspoň jednou dávkou u zamestnancov v školstve, najvyššie percento hlásia okresy Dunajská Streda, Šaľa, Bratislava a Myjava a naopak najmenšie Kysucké Nové Mesto, Detva, Bytča či Galanta.

TOP 5 najviac zaočkovaných okresov v počte zamestnancov školstva (2. dávky)

percentá

Dunajská Streda

77 %

Šaľa

73 %

Myjava

71 %

Dolný Kubín

70 %

Prešov

70 %

TOP 5 najmenej zaočkovaných okresov v počte zamestnancov školstva (2. dávky) percentá

Kysucké Nové Mesto

49 %

Detva

54 %

Čadca

55 %

Gelnica

55 %

Ilava

56 %

Najviac percent zaočkovanosti v tejto vekovej kategórii dosahuje Bratislava so 47%, pričom najmenej hlási okres Medzilaborce (7%). Po 30% majú okresy Dunajská Streda a Žilina.

TOP 5 najviac zaočkovaných okresov vo veku od 12 do 17 rokov (1. dávka) percentá
Bratislava 47%
Senec 42%
Pezinok 37%
Dunajská Streda​ 30%
Žilina 30%

TOP 5 najmenej zaočkovaných okresov vo veku od 12 do 17 rokov (1. dávka)

percentá
Medzilaborce 7%
Gelnica 8%
Revúca 8%
Lučenec 9%
Rimavská Sobota 9%
Svidník 9% 

TOP 5 najviac zaočkovaných okresov v počte zamestnancov školstva (1. dávka) percentá
Dunajská Streda 77%
Šaľa 73%
Bratislava 72%
Myjava 71%

TOP 5 najmenej zaočkovaných okresov v počte zamestnancov školstva (1. dávka) percentá
Kysucké Nové Mesto 49%
Detva 54%
Bytča 55%
Galanta 55%

Súvisiace články

Najčítanejšie správy