Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Prípravy na školský rok. Školy sa asi nevyhnú striedaniu dištančného a prezenčného vyučovania
Zdielať na

Prípravy na školský rok. Školy sa asi nevyhnú striedaniu dištančného a prezenčného vyučovania

BRATISLAVA / So zvyšujúcimi sa číslami je jasnejšie, že nový školský rok bude náročný. Školy sa síce zatvárať nebudú, ale jednotlivé triedy sa s najväčšou pravdepodobnosťou nevyhnú striedaniu dištančného a prezenčného vyučovania. Pomôcť zvládnuť tento školský rok môžu do veľkej miery rodičia očkovaním.

Ministerstvo sa snaží bezpečnosť na školách nastaviť najlepšie ako vie. Pri delta variante je to podľa odborníkov boj s veternými mlynmi. "Je veľmi dobré, že školy sú momentálne väčšou prioritou. Sme ochotní ich otvárať a podržať otvorené aj dlhší čas. Bude to ale veľmi obtiažne, pretože očakávame veľa infekcií," povedal Richard Kollár z iniciatívy Veda pomáha. 

Testovanie sa vyžadovať nebude, napriek tomu, že v susednom Rakúsku i Česku fungovalo. "Momentálne s tým nerátame a testy budú dobrovoľné," povedal minister školstva Branislav Gröhling. "Legislatíva nám neumožňuje dať testy do školy," uviedla hlavná odborníčka MZ pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Alena Prokopová. 

Najlepšou ochranou je očkovanie. Na deti čaká v školách 34% nezaočkovaného personálu a aj samotné očkovanie detí od 12 do 17 rokov napreduje len veľmi pomaly.

"Poskočili sme len o jedno percento. Momentálne je to 20 percent," povedal Gröhling. Odborníci radia, ak môžete deti očkujte. "Rodičia môžu výrazne pomôcť, pretože pre deti v školskom veku je to také isté riziko ako ostatné pochorenia, ktoré sú tu už roky. Sami rodičia by sa mali nechať zaočkovať a tiež všetky kontakty detí," uviedol Kollár. 

Profesor Jasenák sa dlhodobo venuje očkovaniu v mimoriadnych situáciach. Aj v dnešnej dobe je doslova bombardovaný otázkami rodicov. "Aj pri deťoch môžu byť po prekonaní covidu respiračné problémy, síce zriedkavé, ale to riziko tu je," povedal prezident Slovenskej spoločnosti alergológie a imunológie Miloš Jaseňák. 

Jaseňák hovorí, že sa každú chvíľu sa dočkáme ukončenia štúdií, ktoré posunú očkovanie aj do nižších vekových sfér. Pri tehotných a deťoch totiž trvajú takéto štúdie dlhšie. "Budú sa používať rovnaké vakcíny ale bude sa personalizovať dávka podľa vekových kategórií," dodal. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy