Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Spor dvoch najsilnejších mužov prokuratúry: Maroš Žilinka chce disciplinárne stíhať Daniela Lipšica
Zdielať na

Spor dvoch najsilnejších mužov prokuratúry: Maroš Žilinka chce disciplinárne stíhať Daniela Lipšica

BRATISLAVA / Pred desiatimi rokmi spolu pracovali na ministerstve vnútra, nedávno sa takmer stali obeťami nájomnej vraždy a teraz idú proti sebe. Generálny prokurátor Maroš Žilinka navrhol disciplinárne stíhať špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica. Dôvodom majú byť jeho výroky, ktorými sa zastal policajných vyšetrovateľov.

Daniel Lipšic sa 28. júla verejne zastal policajtov z NAKA. Nepáčilo sa mu, že o kľúčových svedkov v najzávažnejších kauzách sa zaujíma policajná inšpekcia a chce ich spochybniť, ani to, že nabehla na NAKU a odňala niektoré spisy. Ešte v ten deň ho za to generálny prokurátor pokarhal.

"Špeciálny prokurátor zabudol, že už nie je advokátom, ale prokurátorom, dokonca špeciálnym. Špeciálny prokurátor navyše verejne prezentoval svoje subjektívne názory vo veci, ktorá nie je právoplatné skončená," napísal generálny prokurátor.

Maroš Žilinka dodal, že toto nebude tolerovať. Dnes jeho hovorca oznámil, že 13. augusta podal návrh na disciplinárne konanie voči Danielovi Lipšicovi. Tu je dôvod: "Bez znalosti spisu verejne špekulatívne a zavádzajúcim spôsobom polemizoval o vznesení obvinenia vyšetrovateľom špecializovaného tímu Úradu inšpekčnej služby v právoplatne neskončenej trestnej veci," 


"Moje vyjadrenia boli vecné, konkrétne, zdržanlivé a nikdy som sa neznížil k osobným útokom," zareagoval na tvrdenia špeciálny prokurátor Lipšic, ktorý dodal, že sa potreboval zastať nie len vyšetrovateľov a prokurátorov, ale aj pravdy a spravodlivosti, a že tak bude robiť aj naďalej.

"Svoje vyjadrenia z konca júla považujem za pravdivé a primerané situácii. Boli urobené v čase, kedy boli v médiách opakovane šírené nepravdivé informácie o údajnej "manipulácii" pri vyšetrovaní najzávažnejších káuz, a to aj zo strany niektorých verejných funkcionárov,"  
dodal Lipšic.


Už pred niekoľkými týždňami viaceré zdroje z prostredia prokuratúry pre TV JOJ potvrdili, že medzi generálnym a špeciálnym prokurátorom je napätie. Maroš Žilinka totiž odmietol vymenovať Petra Kysela za Lipšicovho zástupcu, navyše mu pohrozil disciplinárnym konaním. Nasledovali odkazy na sociálnych sieťach - dnes sa k nim pridali aj koaliční politici, ktorí kritizujú generálneho prokurátora.


"Váš postup začína pripomínať bývalého prokurátora Čižnára alebo Trnku, keď prokurátor, ktorý sa verejne ozval, čelil disciplinárnemu stíhaniu,"
skritizoval poslanec Juraj Šeliga (Za Ľudí).


"Som presvedčený, že keby bol ešte stále vo funkcii generálneho prokurátora jeho predchodca Jaromír Čižnár, tak takúto nehoráznosť by si nedovolil. Dokonca si myslím, že tohto by nebol schopný ani Dobroslav Trnka, ktorý bol teda schopný naozaj všeličoho,"
skonštatoval Ondrej Dostál z SaS.

"Bolo by podľa mňa veľmi nešťastné, ak by osobné nejaké rozpory do ich profesionality, do ich práce zasahovali,"  hovorí premiér, ktorého krok generálneho prokurátora neteší a považuje ho za neštandardný. Preto v najbližších dňoch zváži ďalšie kroky.  "Je dôležité, aby všetci funkcionári, vrátane týchto dvoch pánov presne vedeli čo robia," dodal.


Premiér tiež hovoril o tom, že treba posilniť dôveru ľudí v prokuratúru. Predseda parlamentu sa do toho miešať nechce. "Možno si ten prerod pán Lipšic možno až tak neuvedomil a viacej sa možno ešte chová ako politik, ale ja toto nechcem hodnotiť, to je medzi Špeciálnou prokuratúrou a Generálnou prokuratúrou," povedal Boris Kollár.

Ak disciplinárna komisia potvrdí, že Daniel Lipšic svojimi výrokmi prestrelil, príde len o 15 percent svojho jedného mesačného platu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy