Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Zväčšuje sa priepasť medzi Žilinkom a Lipšicom? Ďalšie nezhody vyvoláva meno zástupcu špeciálnej prokuratúry
Zdielať na

Zväčšuje sa priepasť medzi Žilinkom a Lipšicom? Ďalšie nezhody vyvoláva meno zástupcu špeciálnej prokuratúry

BRATISLAVA / Zemetrasenie na prokuratúre pokračuje. Svedčí o tom aj ďalšia nezhoda medzi generálnym a špeciálnym prokurátorom. Maroš Žilinka odmietol vymenovať zástupcu Daniela Lipšica. Naopak, navrhol jeho disciplinárne stíhanie. Ani zďaleka však nejde o prvú napätú situáciu medzi špičkami slovenskej prokuratúry.

Traja vysoko postavení muži slovenskej prokuratúry. Na jednej strane jej šéf, generálny prokurátor Maroš Žilinka. Na strane druhej špeciálny prokurátor Daniel Lipšic a jeho podriadený, prokurátor Peter Kysel. Toho chcel Lipšic za svojho zástupcu. Žilinka, to však odmietol. Informáciu ako prvý priniesol Denník N. 

"Generálny prokurátor, Slovenskej republiky, nesúc plnú ústavnú zodpovednosť za činnosť a fungovanie prokuratúry SR, pri svojom rozhodovaní posudzoval splnenie podmienok na vymenovanie do funkcie vedúceho prokurátora komplexne," uviedla v stanovisku generálna prokuratúra. 

Najväčším kameňom úrazu je podľa oficiálneho vyjadrenia generálneho prokurátora, opakované pochybenie v prípade väzby bývalého riaditeľa SIS, Vladimíra Pčolinského. Žilinka vo svojom stanovisku tvrdí, že Petra Kysela nevymenoval práve preto. Navyše mu hrozí disciplinárnym stíhaním.

"Nemohol neprihliadať aj na rozhodnutia v ktorých bolo konštatované, porušenie zákonnej povinnosti vybavovať väzobné trestné veci prednostne a urýchlene. Podľa generálneho prokurátora SR, boli Najvyšším súdom SR konštatované pochybenia prokurátora takého charakteru, ktoré sú nezlučiteľné s výkonom funkcie vedúceho prokurátora," zaznelo v stanovisku generálnej prokuratúry.

Reakcia Lipšica


Dlho však na seba nenechala čakať ani reakcia samotného Daniela Lipšica. Špeciálny prokurátor sa v nej Petra Kysela zastáva. Hovorí o ňom ako o rešpektovanom a uznávanom profesionálovi, ktorý vzišiel z výberového konania. "Je mi ľúto, že generálny prokurátor neakceptoval môj návrh na jeho vymenovanie. Rešpektujem však kompetenciu GP, aj keď mi je ľúto, že objektom kritiky a disciplinárnych návrhov sa stávajú takmer výlučne prokurátori ÚŠP, ktorí dozorujú najzávažnejšie kauzy za posledných 30 rokov," uviedol špeciálny prokurátor Lipšic.

Žilinku nepresvedčili ani 23 z 28. členov Rady prokurátorov, ktorí mu verejne vyjadrili podporu. "Pri verejných vypočutiach kandidátov na GP a ŠP bolo často kritizované, že sa vo vypätých situáciách prokurátori neozvali. Je dôležité - najmä pre dôveryhodnosť prokuratúry - aby prokurátori v závažných témach nezostali mlčať," informoval v stanovisku Lipšic.


Otázkou však je, ako to s dôveryhodnosťou prokuratúry aktuálne naozaj aj je. Podobné verejné odkazy jej rozhodne nijako neprospievajú.

Viaceré zdroje z prostredia prokuratúry totiž pre Televíziu JOJ potvrdili, že medzi generálnym a špeciálnym prokurátorom existuje napätie. O čom svedčia aj ich ďalšie vzájomné odkazy z nedávnej minulosti. Keď najprv Lipšic verejne protestoval proti zásahu policajnej inšpekcie, ktorá si na NAKA prišla prevziať spisy.
Za čo ho z pozície nadriadeného naopak Generálny prokurátor verejne pokarhal . Prostredníctvom statusu na facebooku. "Bežný človek nemyslím si, že môže rozumieť do hĺbky týmto veciam a je to úplne pochopiteľné, pretože to je otázka rôznych hier, ktoré sa hrajú. Rozhodne to však prehlbuje nedôveru k štátnym inštitúciám," skonštatoval sociológ Michal Vašečka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy