Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Čína odmietla plán WHO na druhú fázu vyšetrovania pôvodu koronavírusu
Zdielať na

Čína odmietla plán WHO na druhú fázu vyšetrovania pôvodu koronavírusu

Archívna reportáž

ČÍNA / Čína vo štvrtok odmietla plán Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) na druhú fázu vyšetrovania pôvodu koronavírusu. Peking rozhorčilo, že plán obsahuje aj hypotézu, podľa ktorej mohol vírus SARS-CoV-2 uniknúť z čínskeho laboratória. Informovali o tom tlačové agentúry.

WHO tento mesiac navrhla druhú fázu štúdie pôvodu koronavírusu v Číne, zahŕňajúcu audity laboratórií a trhoviska v meste Wu-chan. Vyzvala pritom čínske úrady k transparentnosti.

Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus v tejto súvislosti uznal, že bolo predčasné vylúčiť možnú spojitosť medzi pandémiou Covid-19 a únikom vírusu z laboratória. Žiadame Čínu, aby "bola transparentná, otvorená a spolupracovala, najmä čo sa týka primárnych dát týkajúcich sa začiatku pandémie, o ktoré sme požiadali", dodal Ghebreyesus.

"Neprijmeme takýto plán na hľadanie pôvodu, ktorý v niektorých aspektoch neberie ohľad na zdravý rozum a popiera vedu," povedal vo štvrtok novinárom Ceng I-sin z čínskej Národnej zdravotnej komisie (NHC), ktorého citovala agentúra Reuters.

Dodal, že keď prvýkrát čítal plán WHO, zaskočilo ho, že je v ňom uvedená aj hypotéza, že únik vírusu zavinilo čínskej porušenie laboratórnych protokolov počas výskumu.

"Dúfame, že WHO vážne posúdi návrhy čínskych expertov, bude na skúmanie pôvodu vírusu spôsobujúceho chorobu covid-19 pristupovať ako k vedeckej záležitosti a zbaví sa politických vplyvov," dodal Ceng.

Na pôvode koronavírusu sa zatiaľ odborníci nezhodli. Väčšina vedcov sa domnieva, že sa vyvinul u netopierov, ale ako sa preniesol na človeka, a či to bolo prostredníctvom nejakého ďalšieho zvieraťa, alebo nejakým iným spôsobom, zatiaľ nie je jasné. Prvé prípady nákazy sa objavili v meste Wu-chan v centrálnej časti Číny v decembri 2019.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy