Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Pri ceste alebo odvoze na letisko do Rakúska nebude stačiť len doklad totožnosti. Treba vyplniť viaceré formuláre
Zdielať na

Pri ceste alebo odvoze na letisko do Rakúska nebude stačiť len doklad totožnosti. Treba vyplniť viaceré formuláre

BRATISLAVA / Iba letenka a identifikačný doklad už nestačia. Väčšina krajín pri vstupe vyžaduje registráciu a potvrdenie o očkovaní, testovaní, či prekonaní Covidu. Ďalšiu registráciu treba aj pri ceste späť na Slovensko a nielen jednu, ale hneď do niekoľkých formulárov. Registrovať sa musí aj človek, ktorý vás iba odvezie na letisko.

"Toľko papierov som musel stiahnuť. Pred letom, po lete. Cesta domov a všeličo možné. Je to veľmi komplikované," vyjadril sa cestujúci, ktorý išiel do Bulharska. Aj preto sa na bratislavskom letisku často stáva, že cestujúcim nejaký dokument chýba.

"Bohužiaľ, každý deň sa stretávame s prípadmi, kedy cestujúci nemôžu byť pustení k odletu pretože nespĺňajú niektorú z požiadaviek danej krajiny," uviedol hovorca letiska M.R. Štefánika Matúš Hrabovský. Najčastejšími problémami sú rôzne registrácie, PCT testy alebo potvrdenia. 

V prípade registrácie do danej krajiny, to pri niektorých destináciách akou je napr. aj Bulharsko viete spraviť aj priamo na letisku, niektoré krajiny však majú jasne stanovené časové limity. "Napr. našou najpopulárnejšou destináciou je tento rok Grécko, ktoré má tú registráciu striktnú a je ju potrebné ukončiť 24h. pred odletom," informoval hovorca Matúš Hrabovský. Obdobne to má napr. aj Cyprus, či Veľká Británia. "Zvyčajne stačí potvrdenie v mobilnom telefóne odporúčame ale pre istotu to priniesť aj v tlačenej podobe. Stávajú sa nám prípady, že cestujúci zabudnú telefón a potom nemôžu odletieť," upozornil hovorca. 

Registrovať sa do danej krajiny musia všetci bez rozdielu, či sú alebo nie sú očkovaní. Navyše pri vstupe na palubu lietadla väčšina leteckých spoločností vyžaduje buď potvrdenie o zaočkovaní alebo negatívny test. Ak vás na palubu lietadla nebudú chcieť pustiť bez negatívneho testu, prvú pomoc nájdete aj na bratislavskom letisku, pretože aj tu sa nachádza testovacie miesto. Avšak v prípade PCR testov je s najväčšou pravdepodobnosťou isté, že svoj let nestihnete.

"Ak cestujúcim na odlet stačí antigénový test áno je to možné do 30 min. majú výsledok, pri PCR ale výsledok je do 24 prípadne 6 hodín a tu už let nestíhajú," vysvetlil možné komplikácie hovorca letiska. 

Formulár pri prílete, ale aj odlete a odvoze na letisko

Pre všetkých, ktorí sa na Slovensko vracajú letecky platí povinnosť vyplniť formulár ministerstva dopravy a automaticky aj formulár e-hranica. No a potom tu máme aj ďalší formulár a to pre tých, ktorí len niekoho vezú na letisko v zahraničí. "Ktorý nájdu všetci občania na stránke naletisko.mzv.sk," uviedol štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí, Martin Klus. Túto povinnosť však majú len nezaočkované osoby. "Tam ale treba mať aj letenku toho človeka aspoň kópiu a takisto na to, aby bolo jasné na aký čas tento formulár platí, pretože tam je to časovo obmedzené. Podľa toho na aké letisko idete," doplnil Klus. Ak na na Slovensko vraciate lietadlo z VB či Egyptu, bez ohľadu na to, či ste alebo nie ste zaočkovaní, ste povinní sa preukázať negatívnym PCR testom. 
Všetky podrobné inštrukcie nájdete aj na stránke ministerstva zahraničných vecí. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy