Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Biskupi vyzývajú k očkovaniu a morálnej zodpovednosti. Bratislava chce kolektívnu imunitu
Zdielať na

Biskupi vyzývajú k očkovaniu a morálnej zodpovednosti. Bratislava chce kolektívnu imunitu

BRATISLAVA / Bratislava je zo všetkých slovenských miest najbližšie ku kolektívnej imunite. Zaočkovaných prvou dávkou je cez 50-percent obyvateľov a k dosiahnutiu 75-percentnej zaočkovanosti chýba naozaj málo. K uvedomeniu sa a očkovaniu pritom vyzýva aj katolícka cirkev. Zaočkovaný je pápež František aj všetci slovenskí biskupi. Ministerstvo zdravotníctva v pondelok informovalo že o očkovanie v ambulanciách už prejavili záujem takmer dve stovky lekárov vrátane pediatrov. Práve tento krok by mohol byť nápomocný k zvýšeniu tempa a počtu zaočkovaných Slovákov.

"Ako jediné mesto na Slovensku sa blížime k dosiahnutiu kolektívnej imunity. Toto je náš cieľ a nechýba nám veľa," povedal primátor Bratislavy Matúš Vallo. Prvou dávkou vakcíny je v hlavnom meste zaočkovaných cez 53 percent obyvateľstva a druhou dávkou vakcíny 40 percent obyvateľstva. "Odborníci určili, že kolektívnu imunitu dosiahneme, ak bude zaočkovaných 75 percent ľudí. To znamená, že ešte sa musí zaočkovať 100-tisíc ľudí," doplnil Vallo.

Katolícka cirkev sa k podpore pridáva, pre veriacich má stručný odkaz. "Ochrana života a zdravia je vážnou morálnou povinnosťou aj prostredníctvom overených a schválených očkovacích programov. Svätý otec František bol už dávnejšie zaočkovaný. V slovenskom kontexte aj biskupi a členovia KBS sú proti ochoreniu COVID-19 zaočkovaní," uviedol hovorca KBS Martin Kramara. Otázne je, ako motivovať nezaočkovaných, aby sa zaočkovať dali. Na možné benefity odpovedal primátor mesta Bratislavy vyhýbavo. "Áno, je to možnosť určite, ale my vieme o motivácii zo strany štátu, ktorú štát už pripravuje, takže v koordinácii s nimi sa pripojíme, nebudem konkretizovať," povedal Vallo.

Očkovať vo svojich ambulanciách a uľahčiť prístup k vakcínam od prvého júla sa rozhodli už takmer dve stovky lekárov. "Aktuálne evidujeme 155 prihlásených všeobecných lekárov a 35 lekárov pre deti a dorast. Lekári majú možnosť prihlasovať sa ideálne čo najskôr, aby čo najviac ambulancií bolo zapojených kontinuálne od 1. júla. Lekári sa však môžu na očkovanie v ambulancii prihlasovať aj po tomto termíne," ozrejmila hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy