Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pellegrini podal návrh na odvolanie Matoviča z funkcie
Zdielať na

Pellegrini podal návrh na odvolanie Matoviča z funkcie

Archívna reportáž

BRATISLAVA – Nezaradení poslanci Národnej rady SR (NR SR) a členovia strany Hlas - sociálna demokracia (Hlas-SD) v pondelok odovzdali do podateľne parlamentu návrh na odvolanie Igora Matoviča (OĽaNO) z funkcie ministra financií. Na tlačovej konferencii o tom informoval líder strany Peter Pellegrini.

Pellegrini to zdôvodnil tým, že Matovič nezvláda výkon svojej funkcie ministra, rovnako ako nezvládol výkon premiérskeho mandátu. Pod zvolanie mimoriadnej schôdze k vysloveniu nedôvery ministrovi financií sa podpísalo 39 poslancov parlamentu.

Líder Hlasu-SD prízvukoval, že Matovič nesie zodpovednosť aj za rozklad právneho štátu a jeho inštitúcií. Právo a demokracia sa podľa Pellegriniho obracajú v základoch a je otrasené aj zahraničnopolitické smerovanie Slovenska. „Ministerstvo financií čelí odchodu špičkových odborníkov. V prípade oboch vlád za to nesie zodpovednosť Igor Matovič, lebo Eduard Heger je len jeho hovorcom a nie predsedom vlády," priblížil Pellegrini.

Minister financií podľa neho nesie zodpovednosť aj za vojnu v bezpečnostných zložkách štátu, za hroziaci rozvrat verejných financií či za permanentný konflikt medzi koaličnými partnermi, čo malo podľa Pellegriniho v konečnom dôsledku dopad na činnosť vlády a chod štátu. „Neexistuje na Slovensku spoločenská skupina, s ktorou by Igor Matovič nemal spor a neviedol s ňou vojnu," uzavrel predseda Hlasu-SD.

Za jeho odvolanie bude hlasovať aj Miroslav Kollár

Za odvolanie Matoviča z pozície ministra financií bude hlasovať aj poslanec NR SR a primátor Hlohovca Miroslav Kollár (mimoparlamentná strana Spolu). Práve ten z koalície a zo strany Za ľudí odišiel vo februári po kritike vlády a vtedajšieho premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) za zvládanie pandémie. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) má teraz sedem dní na to, aby k tomuto bodu zvolal mimoriadnu schôdzu.

Odvolávať Matoviča chce aj Valášek

"Budem hlasovať za odvolanie Igora Matoviča," napísal na sociálnej sieti Facebook nezaradený poslanec NR SR a bývalý člen strany Za ľudí Tomáš Valášek. "Pred mesiacmi som ho vyzval na vyvodenie zodpovednosti za zlé manažovanie pandémie odchodom a platí to aj dnes. Presun z prvej priečky hierarchie vlády (premiéra) na druhú (ministra financií) nepovažujem za vyvodenie zodpovednosti," skonštatoval Valášek, ktorý do mimoparlamentnej strany Progresívne Slovensko vstúpil začiatkom apríla. Podľa neho Matovič nepochopil úlohu lídra koalície a politickej autority. "Čím dlhšie Matovič na svojom poste ostáva, tým viac narastá pravdepodobnosť úspešného referenda," doplnil Valášek.

Ak neodvolajú Matoviča, na referende o predčasných voľbách sa zúčastní aj Biháriová 

Predsedníčka Progresívneho Slovenska (PS) Irena Bihariová sa zúčastní na referende o predčasných voľbách, ak nebude minister financií SR Igor Matovič odvolaný. Uviedla to vo svojom stanovisku, ktoré poskytol riaditeľ komunikačného oddelenia PS Radovan Choleva. Podľa nej dostanú koaliční poslanci druhú šancu odvolať Matoviča z exekutívy. Dodala, že ak sa lídra Obyčajných ľudí a nezávislých osobností nepodarí odvolať, tak sa potom z referenda o predčasných voľbách stane referendum o Matovičovi.

„Ako som už viackrát v médiach avizovala, ja osobne sa ho zúčastním a podporím skrátenie volebného obdobia, ak vláda nedokáže inak zabezpečiť odňatie výkonnej moci Igorovi Matovičovi,“ napísala. Zároveň podotkla, že o potrebe a dôvodoch odvolať bývalého premiéra a terajšieho ministra financií informovali ešte v marci cez kampaň "Stačilo už".

Smer-SD bude žiadať, aby bola časť schôdze o odvolávaní Matoviča neverejná

Strana Smer-SD bude žiadať, aby bola časť mimoriadnej schôdze Národnej rady SR k vysloveniu nedôvery ministrovi financií Matovičovi neverejná. Ako uviedol predseda strany Robert Fico vo videu na svojom profile na sociálnej sieti, majú „neuveriteľné“ dôkazy o obvinenom bývalom šéfovi Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovítovi M. a „je potrebné o nich hovoriť na zasadnutí Národnej rady SR“.

Robert Fico uviedol, že je stále viac dôkazov o tom, že Igor Matovič „stojí na vrchole pyramídy zneužívania trestného práva v boji proti opozícii“. Podľa Fica existujú prípady, keď štát priamo korumpuje „udavačov“, aby boli aktívnejší v krivých výpovediach. Ako doplnil, robí sa tak údajne cez štátne zákazky. V tejto súvislosti spomenul víťazstvo spoločnosti Lama SK vo verejnej súťaži o zmluvu na výkon strážnej služby pre Slovenskú poštu v hodnote viac ako 9,5 milióna eur. Firma je spájaná s kauzou Kajúcnik a trestne stíhaným Ľudovítom M.

Matovič ma plnú dôveru OĽaNO

Klub OĽaNO vo svojom stanovisku deklaroval, že za svojím lídrom si stojí a má jeho plnú dôveru. "Keďže vo verejnej funkcii vždy sledoval výlučne záujmy občanov. Narozdiel od pánov Pellegriniho a Rašiho, ktorých jedinou starosťou v zdravotníctve bolo prikrývanie a zahladzovanie korupčných schém, Igor Matovič od začiatku bojoval s pandémiou, ktorá v novodobej histórii Slovenska nemá obdobu, a aj preto sa občanom snažil zabezpečiť čo najviac prístupných vakcín. Strana Smer a jeho Hlas okrem iného za sebou zanechali obrovský investičný dlh nemocníc, nízku efektivitu poskytovania zdravotníckych služieb a doslova zdecimovaný stav zdravotných sestier. Súčasná vláda tak bojuje nielen s pandémiou, ale aj chaosom a rozvratom, ktorý po sebe títo ľudia v zdravotníctve zanechali," uviedli členovia OĽaNO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy