Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Desiatky zaočkovaných zdravotníkov sa nevedia dostať k certifikátu
Zdielať na

Desiatky zaočkovaných zdravotníkov sa nevedia dostať k certifikátu

BRATISLAVA / Problémy s vydávaním certifikátov o očkovaní sa stále nepodarilo vyriešiť. Chýbajúce alebo chybné údaje riešia stovky ľudí a odporúčané telefónne infolinky sú preťažené. K potrebným certifikátom sa nevedia dostať dokonca ani niektorí zdravotníci z prvej línie.

Pani Petra je zdravotnou sestrou pracujúcou v ambulancii všeobecného lekára, počas vrcholu pandémie denne prichádzala do kontaktu s potenciálnymi pozitívnymi pretože ľudí na odberných miestach testovala a momentálne ľudí očkuje vo vakcinačnom centre. V rukách má chybný certifikát a nevie čo s tým.

"Mám vydaný certifikát ale bez čísla šarže o prvom očkovaní. Volám na linku NCZI a márne a to popri pacientoch robím. Nedá sa tam dovolať," sťažuje sa Petra Sekulová, zdravotná sestra.

Viac ako mesiac sa snaží dostať k certifikátu aj operátor záchrannej zdravotnej služby Vladimír Siska: "Ja som zaočkovaný oboma dávkami vakcíny, ale v systéme evidujú len jednu. Nechcú mi vydať certifikát. Volal som na linku ministerstva zdravotníctva, tam je fakt problém sa dovolať. Písal som na email, ktorý odporúčajú, volal som aj NCZI, po 40 minútach bola pani veľmi nepríjemná a nič mi neporadila."

Komora sestier pritom eviduje desiatky zdravotníkov, ktorí túžia po certifikáte a nemajú ho - napriek obom dávkam vakcín.

"Obracajú sa na nás, či im vieme poradiť. Majú problémy s dovolaním do NCZI, tiež infolinky MZ SR alebo na vakcinačné centrá," hovorí Lukáš Kober, riaditeľ kancelárie SKSaPA.

"Informácie o očkovaní prichádzajú do Národného centra zdravotníckych informácií z vyše dvadsiatky nemocničných informačných systémov, preto je spektrum dátových chýb široké a oprava dát viackolová," vysvetľuje hovorkyňa NCZI Veronika Bauch.

Hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová dodáva: "Samozrejme, že ľudský faktor môže zlyhať. Tá chybovosť je ale určite zriedkavá a väčšina zaočkovaných sa dostane bez problémov k certifikátu."

V týchto prípadoch kompetentní odporúčajú trpezlivosť. Ak máte v rukách potvrdenia o oboch dávkach vakcíny, k certifikátu sa dostanete. NCZI odporúča navštíviť vakcinačné centrum, kde vás očkovali, priniesť potvrdenie o očkovaní, ktoré vám sami vydali a požiadať ich o opätovné nahodenie do systému či opravu. Následne môžete Národné centrum zdravotníckych informácii požiadať o certifikát so správnymi údajmi.

Zuzana Eliášová dodáva: "Od 26. júna budú môcť všetci požiadať o covid pasy. Čo sa týka infoliniek, treba byť trpezlivý. Vybavenie sa pohybuje od 8 minút cez 30 minút. Linky sú žiaľ naozaj vyťažené."

Na certifikáty sa čaká už dlhšie:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy