Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ústredný krízový štáb zvažuje zavedenie povinnej štátnej karantény
Zdielať na

Ústredný krízový štáb zvažuje zavedenie povinnej štátnej karantény

BRATISLAVA / Opatrenia, ktoré by mali zabrániť, aby sa na Slovensku začali nekontrolovane šíriť nové mutácie koronavírusu. To bola hlavná téma štvrtkového rokovania Ústredného krízového štábu. Jedným z možných opatrení je sprísnenie režimu na hraniciach. Podľa ministra vnútra Romana Mikulca je v hre aj zavedenie povinnej štátnej karantény. Otázkou ostáva to v akej forme. Môže mať rôzne podoby a ľuďom za jej nedodržanie môžu hroziť sankcie. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský odporúča očkovanie a cestovanie do zelených krajín v Európe.

Ústredný krízový štáb bude zasadať znovu v pondelok. Dovtedy majú jednotlivé rezorty pripraviť konkrétnejšie návrhy, aby sa následne mohli prijať jednotlivé opatrenia. Informoval o tom minister vnútra Roman Mikulec. Ako uviedol, na zasadnutí krízového štábu si vypočuli informáciu ministerstva zdravotníctva o vývoji pandemickej situácie v okolitých krajinách, v rámci celej Európskej únie, aj vo svete. Následne sa rozprávali o krokoch, ktoré treba prijať v nasledujúcom období.

„Pracovné skupiny pod Ústredným krízovým štábom dostali úlohy tak, aby sme o nich vedeli o rozhodovať a vedeli ich aj pretransformovať do uznesenia vlády, ktorá bude zasadať v stredu,“ uviedol minister vnútra. Ako k úlohám pre svoj rezort povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský, cieľom je, aby štát získal lepší prehľad o ľuďoch, ktorí sa vracajú zo zahraničia. Ide najmä o kontroly na hraniciach, lepšiu možnosť vyhľadávania kontaktov, trasovanie v rámci prípravy na tretiu vlnu pandémie. Témou zasadnutia krízového štábu bol aj výskyt delta variantu koronavírusu. „Veľmi dôležitou úlohou bude informovať obyvateľov o tom, že jedinou slobodou je vakcinácia, pretože záujem o očkovanie v súčasnosti stagnuje,“ podotkol šéf rezortu zdravotníctva.

Mikulec potvrdil aj možnosť opätovného zavedenia povinnej štátnej karantény. Pripustil tiež, že sa môže zmeniť cestovný COVID automat. Ministri aj infektológ Vladimír Krčméry opäť požiadali obyvateľov, aby dovolenky trávili na Slovensku.

S kontrolou by mohli pomôcť aj dáta mobilných operátorov

S kontrolou prichádzajúcich občanov by mohli pomôcť dáta mobilných operátorov či pravidelnejšie preverovanie na slovenských hraniciach. Uviedol to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Martin Klus (SaS). Dodal, že Slovensko rokuje aj s okolitými krajinami o dôslednejšej kontrole hraníc a letísk.

„Napriek tomu, že sme si mysleli, že zelené krajiny budú cez leto bezpečné, nemusí to tak byť. Ja sa veľmi ospravedlňujem každému občanovi, ktorý to pochopil tak, že zelená krajina bude už zelenou navždy. To sa môže zo dňa na deň zmeniť,“ povedal Klus. Upozornil všetkých, ktorí cestujú mimo Slovensko, že sa môžu vrátiť do úplne iných podmienok, než za akých odchádzali.

Podľa Klusa delta variant koronavírusu, ktorý zaznamenali napríklad v Portugalsku, je seriózny problém. Dodal, že tento variant na Slovensko prísť môže a hrá sa len o čas, preto by sa malo zaočkovať čo najviac ľudí. Ako riziko teraz vníma aj futbalový zápas v rámci Majstrovstiev Európy vo futbale medzi Portugalskom a Maďarskom v Budapešti, na ktorý mohli vycestovať aj slovenskí občania.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy