Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Vražda spred 21 rokov je späť na súde. Odsúdený vrah Adamčo požiadal o obnovu konania
Zdielať na

Vražda spred 21 rokov je späť na súde. Odsúdený vrah Adamčo požiadal o obnovu konania

BANSKÁ BYSTRCA / Vražda spred 21 rokov je späť na súde. Krajský súd v Banskej Bystrici povolil obnovu konania, o ktorú požiadal Branislav Adamčo. Ide o popravu korunného svedka z Černákovho procesu. Mariána Karcela zavraždili v Kynceľovej v júni 2000.

Za prísnych bezpečnostných opatrení eskortovali Branislava Adamča na Krajský súd v Banskej Bystrici. V prípade popravy nepohodlného svedka z Černakových procesov si odpykáva 15-ročný trest. "Klient bol odsúdený na základe výpovede svedka - kajúcnika. Písal sa rok 2007, kedy sa začalo s takýmito porušeniami práva," povedal obhajca Milan Kuzma. Adamčo žiada nový proces. Podľa jeho obhajcu bolo odsúdenie postavené iba na výpovedi jedného svedka a ostatné dôkazy boli nepriame. "Podali sme návrh na Európsky súd pre ľudské práva. V roku 2019 určil, že tieto boli porušené," vyjadril sa Kuzma.

Mariána Karcela popravili strelami zo samopalu v júni 2000, keď vystupoval z auta pred svojim domom v Kynceľovej pri Banskej Bystrici. Za strelca označili práve Adamča. Objednávka išla od Mikuláša Černáka, v ktorého procese Karcel vypovedal a vražda mala byť výstrahou pre ďalších svedkov. V pôvodnom procese s Branislavom Adamčom vypovedal aj samotný Černák. Vtedy ho na súd do Banskej Bystrice priviezli policajným vrtuľníkom.

Po vyše 20-tich rokoch sa prípad Karcelovej popravy vráti opäť na súd, senát totiž obnovu konania povolil. "Krajský súd povolil obnovu konania. Voči rozhodnutiu som podal sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd," ozrejmil prokurátor KP Banská Bystrica Jakub Mikuda. "Tam nemôže padnúť iný rozsudok ako oslobodenie," dodal Kuzma.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy