Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Krízový štáb uvažuje o kontrole, či dovolenkár neodišiel zo zelenej krajiny do červenej
Zdielať na

Krízový štáb uvažuje o kontrole, či dovolenkár neodišiel zo zelenej krajiny do červenej

BRATISLAVA / Portugalsko sa z dôvodu šírenia delty variantu koronavírusu zaradí medzi čierne krajiny na cestovateľskom semafore. Podľa štátneho tajomníka Martina Klusa sa však stále diskutuje aj o nastavení podmienok po návrate z červených krajín, ale aj o tom, ako sa bude overovať, z akej krajiny sa dovolenkári vrátili.

Kým začnú platiť oficiálne Covid pasy podmienky návratu na Slovensko určuje cestovateľský semafor. Po návrate z čiernych alebo červených krajín musia dovolenkári nastúpiť do karantény.

Veľkou otázkou zostáva ako je možné odkontrolovať či turista odišiel len do zelenej krajiny. "Ak by sme prísne posudzovali krajiny, ktoré majú bilaterálne dohody s krajinami, ktoré sú na našom cestovateľskom automate červené, bolo by to veľmi náročné. Otázne je či sa dovolenkári priznajú, že navštívili krajinu po ktorej je povinná karanténa," povedal Roman Berkeš zo Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr. "Je potrebné nastaviť riadne podmienky a poveriť úrady, ktoré budú túto situáciu kontrolovať," uviedol minister vnútra Roman Mikulec. "Bude veľmi náročné odkontrolovať prechody medzi tretími krajinami. Budeme to riešiť na konzíliu, ale aj na vláde" povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. 

Jednou z možností je aj trasovanie pomocou mobilných telefónov. "Každý kto prichádza na Slovensko z rizikových krajín dostane uvítacie informácie, že sa od neho očakáva, že sa zaregistruje a nastúpi do karantény. Spárovať tieto informácie s mobilmi nie je vôbec jednoduché, aj keď sa o tom uvažuje," uviedol štátny tajomník Martin Klus. Uvažovalo sa aj o lokálne rozdelenie niektorých destinácií. "Najideálnejšie bude diskutovať o tom, ako zmeniť princíp príchodu z červených krajín pre tých, ktorí sú zaočkovaní alebo už ochorenie prekonali," dodal Klus. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy