Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vláda odvolala šéfa inšpekcie Adriána Szabóa
Zdielať na

Vláda odvolala šéfa inšpekcie Adriána Szabóa

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Brannobezpečnostný výbor Národnej rady rozhodol v prípade šéfa policajnej inšpekcie Adriána Szabóa. Posledný vysoký funkcionár Ministerstva vnútra z éry minulej vlády skončil v policajných rukách. Adriána Szabóa, ktorý šéfoval policajnej inšpekcii, zadržala NAKA a Najvyšší súd rozhodol o jeho väzobnom stíhaní. Odvolanie šéfa inšpekcie z funkcie musí ešte odsúhlasiť vláda.

Vláda pred týždňom schválila návrh na odvolanie obvineného riaditeľa Úradu inšpekčnej služby Adriána Szabóa. Návrh na branno-bezpečnostnom výbore predložil minister vnútra Roman Mikulec, ktorý zároveň čelí parlamentnému odvolávaniu. "Nie je to úplne štandartná situácia, že šéf inšpekcie bol zobratý Najvyšším súdom do väzby. Nemá to vplyv na činnosť inšpekčnej služby, a to je pre mňa dôležité," podotkol pred samotným zasadnutím výboru šéf rezortu vnútra. 

Adrián Szabó na Najvyššom súde argumentoval vytvorením takzvaného "guidelinu" pre to, ako sa správať pri prijímaní darov. Takýto postup mu neodklepol ani Najvyšší súd a rovnako si ho nevie predstaviť ani minister vnútra. "Počul som toto z médií, nechcem sa k tomu vyjadrovať, je faktom, že niektoré komerčné firmy majú určité guideliny pre svojich pracovníkov, ktorí dochádzajú do styku s rôznymi klientami a dostávajú dary a potom firma má upravené, ako s darmi zaobchádzať, ale nemyslím si, že toto by bolo vhodné v rámci orgánov činných v trestnom konaní," vyslovil Mikulec.

Člen branno-bezpečnostného výboru Peter Pčolinský povedal, že rešpektuje rozhodnutie Najvyššieho súdu. "Myslím si, že to rozhodovanie na výbore bude o niečo jednoduchšie," uviedol Pčolinský. Ak výbor aspoň trojpätinovou väčšinou hlasov všetkých členov odporučí jeho odvolanie, vláda riaditeľa Úradu inšpekčnej služby z funkcie odvolá.

Minister vnútra Roman Mikulec predložil ešte na dnešnom rokovaní vlády návrh na odvolanie Adriána Szabóa z postu šéfa Úradu inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR. Ako pred rokovaním kabinetu povedal pre médiá, do 30 dní od jeho odvolania by malo byť vyhlásené výberové konanie na obsadenie postu šéfa policajnej inšpekcie. Momentálne je dočasným vedením úradu poverený Peter Scholtz.

Najvyšší súd medzitým rozhodol o jeho väzobnom stíhaní. Šéfa inšpekcie podozrievajú z brania úplatku a televízorov. Informácie TV JOJ hovoria tiež o tom, že so šéfom inšpekcie sú spoluobvinení bývalí vysokí policajní funkcionári, ktorí s políciou spolupracujú. A to Bernard Slobodník a Marian Kučerka.  Podľa potvrdených informácií, korupcia mala súvisieť s 20 tisícovou hotovosťou a drahou elektronikou, ktorú mal prijať. Szabó je aktuálne väzobne stíhaný.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy