Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Chýba viac ako 1 400 000 ľudí, aby sme dosiahli 70-percentnú zaočkovanosť. Rastie záujem firiem
Zdielať na

Chýba viac ako 1 400 000 ľudí, aby sme dosiahli 70-percentnú zaočkovanosť. Rastie záujem firiem

BRATISLAVA / Po dňoch poklesu hospitalizovaných pacientov sa včera situácia obrátila a do nemocníc prijali až 45 ľudí. Spolu tak leží s najťažšou formou covidu 19 v našich nemocniciach 288 chorých. Pribudlo tiež 49 potvrdených pozitívnych PCR testami. Tých včera laboratóriá spracovali vyše 6 tisíc. Z viac ako 41 tisícok antigenových testov ukázalo pozitivitu 61. Počet úmrtí sa, žiaľ, zvýšil o päť.

Očkujeme priebežne, podľa Dát bez pátosu sme 73. krajinou, čo zodpovedá priemeru Európy. Na rad sa dostávajú aktuálne druhoočkovanci Astrou Zenecou. V čakárni je dnes viac ako 70 tisíc ľudí. Najviac, cez 22 tisíc, je detí do 17 rokov. Na ruský Sputnik V aj po otvorení vekového ohraničenia čaká zhruba 5 400 záujemcov na prvú a cez 4 700 tisíc na druhú dávku.

Zvýšiť mieru zaočkovanosti by mali aj firmy, ktoré sa začali prihlasovať v pondelok. "Podľa aktuálne dostupných čísiel je zapojených 18 firiem," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. "Myslím si, že aj očkovanie detí môže prispieť," hovorí prezidentka Slovenskej vakcinačnej spoločnosti Zuzana Krištúfková. 

Deti od 12 rokov by sa podľa ministerstva zdravotníctva začať očkovať už tento týždeň. Do konca júna by mali chodiť na očkovanie do vakcinačných centier, kde budú aj pediatri. "Následne od júla plánujeme spustiť očkovanie aj u pediatrov. Z hľadiska mladších detí očkovanie neplánujeme uvoľniť," dodala Eliášová.  

Napriek tomu chýba na Slovensku stále 1 403 955 ľudí, aby sme dosiahli zaočkovanosť 70 percent. "Keď sa dostaneme bližšie k ľuďom autobusmi a očkovacími jednotkami a lekármi, sa to dvihne," dodala Krištúfková.

Pomohla by aj jednorázová vakcína, ktorou by sa dalo očkovať v marginalizovaných komunitách. Minister zdravotníctva Lengvarský potvrdil nízky záujem. V osade Podskalka na východe Slovenska, kde žije najväčšie komunita Rómov, z očkovania nadšení nie sú. Prešovská župa plánuje očkovacie tímy poslať priamo do osád. Zámerom bolo využiť jednorázové vakcíny. "Očkovanie jednorázovou vakcínou by bolo z hľadiska náročnosti logistiky očkovania výhodné. V tomto čase ale jednorázová očkovacia vakcína vrámci národnej očkovacej stratégie nie je dostupná," uviedla Dáša Jeleňová, hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy