Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Primátor Rybníček: Oranžová farba Trenčína je nedorozumenie. RÚVZ má vysvetlenie, za farbou si stojí
Zdielať na

Primátor Rybníček: Oranžová farba Trenčína je nedorozumenie. RÚVZ má vysvetlenie, za farbou si stojí

Archívna reportáž

TRENČÍN / Vláda každý týždeň uznesením schvaľuje sfarbene okresov v Covid automate. Farby sa určujú na základe niekoľkých faktorov epidemickej situácie v okrese. Od 14. júna by mal byť Trenčín v oranžovej farbe. Primátor mesta označil farbu za nedorozumenie a oslovil premiéra. K celej veci sa vyjadril Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Trenčíne.

V piatok, dva dni po ohlásení aktuálneho sfarbenia okresov od 14.júna, sa primátor mesta Trenčín Richard Rybníček prihovoril cez sociálnu sieť. Prostredníctvom statusu informoval, že ružová farba, v ktorej má byť mesto od pondelka,  a teda 1. stupeň varovania je nedorozumením. 

"Všetky epidemiologické ukazovatele a čísla potvrdzujú tento fakt. Keďže rozhodnutie je ako uznesenie vlády, v tejto chvíli o tom môže rozhodnúť jedine vláda," vyjadril sa primátor s tým, že premiéra oslovil s prosbou. "Preto som zdvorilo požiadal pána premiéra Eduarda Hegera, aby zvolal online rokovanie vlády a zmenili uznesenie ohľadom okresu Trenčín. Verím, že pán premiér nám porozumie a pomôže nám," uviedol Richard Rybníček. 

RÚVZ vysvetľuje prečo k nedorozumeniu nedošlo

RÚVZ Trenčín vyhodnotil situáciu pre okres Trenčín pre budúci týždeň na úrovni 3, čo pre okres znamená oranžovú farbu. "V predchádzajúcich týždňoch /21.-22.týždeň/ bol síce zaznamenaný pokles počtu prípadov, no z dôvodu prebiehajúcich lokálnych epidémií sme pri hodnotení minulý týždeň ponechali okres v ružovej farbe," vysvetlila hovorkyňa Daša Račková. V stanovisku píšu, že vykonali aj vzorky z odpadových vôd ako to avizoval minister zdravotníctva. "V meste Trenčín sme zaznamenali dve epidémie na školách, ktoré sa nám neskôr podarilo ohraničiť, ostatné prípady boli sporadické, bez následného šírenia, Aj v odobratých odpadových vodách sme mali potvrdenú prítomnosť SARS-CoV-2," uvádzajú. "Z dôvodu ďalšieho poklesu prípadov by v budúcom týždni mal byť okres podľa RÚVZ Trenčín v oranžovej farbe," uzavreli v stanovisku. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy