Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Mala možnosť chytiť otca za ruku a rozlúčiť sa. Michaela opísala, aké sú návštevy na covid oddeleniach
Zdielať na

Mala možnosť chytiť otca za ruku a rozlúčiť sa. Michaela opísala, aké sú návštevy na covid oddeleniach

BRATISLAVA / Príbuzní už môžu navštíviť pacientov na Covid oddeleniach, a to hneď dvaja naraz. Túto novinku s rezortom zdravotníctva vyrokovala Iniciatíva Skutočné obete. Návštevy majú presné a prísne pravidlá. Zároveň uvolnili návštevy aj pri ostatných diagnózach.

"Mala som naozaj problém pozbierať všetky sily a vôjsť, ale bol to asi zlomok sekundy, kedy som si uvedomila, že som tam preto, aby som pomohla jemu. Dokázala som ho chytiť za ruku, povedať mu, že som tam, že sa nemusí ničoho báť, že to spolu zvládneme," uviedla dcéra obete Covidu-19. Michaela stihla navštíviť svojho 66-ročného otca v nemocnici pár hodín pred tým, ako Covidu podľahol. Bol už napojený na umelú pľúcnu ventiláciu a nemohol s ňou komunikovať.

Michaela je ale presvedčená o tom, že vedel, že je pri ňom. "Keď som na neho prehovorila, vypadla mu slza. Vidieť ho bolo náročné, ťažké, ale som za to nesmierne vďačná. Čakal možno do poslednej chvíľky, že sa niečo také podarí. Držala som ho za ruku, rozprávala som mu, aká som na neho pyšná, ako mu za všetko ďakujeme," uviedla dcéra zosnulého.

Podobnú skúsenosť zažil aj Tomáš, ktorý sa ako arteterapeut snažil svojej mame pomôcť aj odborne. Nenahraditeľný je podľa neho dotyk, pohladenie a osobná blízkosť. 

Väčšina príbuzných obetí Covidu takú možnosť nemala

"Je to veľmi náročné a naozaj som za to veľmi vďačný. Aspoň ja mám sám pred sebou čisté svedomie, že som sa pokúsil spraviť to, čo som mohol najviac," hovorí Tomáš. Aj jeho mama, žiaľ, svoj boj prehrala. Podľa Tomáša má takáto návšteva veľký význam pre obe strany."Bytostne verím tomu, že  maminka odchádzala z tohto sveta s tým vedomím, že je tam niekto, kto ju miluje. Tým, že som jej non-stop hovoril, že na ňu všetci myslíme, že ju  všetci milujeme," povedalTomáš.

Boj Iniciatívy Skutočné obete za umožnenie návštev u Covid pacientov ich najbližšími trval pomerne dlho. Ešte v apríli poslali vláde, rezortu zdravotníctva a aj hlavnému hygienikovi otvorený list, v ktorom ich žiadali o urýchlené uvoľnenie tohto zákazu. To sa podarilo len pred pár dňami.

Pri návštevách platia striktné pravidlá

"Sme veľmi radi, že ďalší ľudia sa nemusia ocitať v podobnej situácii, v akej sme boli my, kedy nemáte akúkoľvek možnosť sa s tým príbuzným v posledných chvíľach aspoň rozlúčiť," povedala Lucia Ďurajková z Iniciatívy Skutočné obete."V nemocniciach sú už nastavené osobitné podmienky pre návštevy pacientov s ochorením Covid-19. Treba pri týchto návštevách dodržiavať veľmi striktné protiepidemické a hygienické opatrenia," uvádza Zuzana Eliášová, hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR."Táto osoba musí byť oblečená do špeciálneho overalu. Pri obliekaní a vyzliekaní jej pomáha zdravotník, a samozrejme, v tomto prípade je obmedzený aj čas návštevy na 15 až 20 minút," ozrejmuje hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave Eva Kliská.

Aktuálne je možné navštíviť ťažko chorých pacientov a taktiež tých, ktorí sú hospitalizovaní po dobu viac ako 14 dní. K dnešnému dňu, 7.6. ide o 323 ľudí. Každú návštevu nemocnica eviduje a tiež rozhoduje o ďalších pravidlách."Návšteva je možná iba so súhlasom vedúceho pracovníka daného pracoviska a na vlastné riziko. Návštevník sa na takomto pracovisku môže pohybovať iba v sprievode zodpovednej osoby, z pravidla je to zdravotník," dodala Kliská.

Michaela aj Tomáš sa ale zhodli v tom, že riziko nákazy nie je prekážka. A urobili by to znova."Určite mi to jedno nebolo, ale aj napriek tomu to rozhodnutie, či by som do toho rizika išla...Určite áno," zdôraznila Michaela."Je aj dobré, že tam môžu ísť tí ľudia až dvaja, pretože naozaj nie vždy je to pohľad, ktorý každý psychicky zvládne," dodal Tomáš.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy