Zatiahnuté
12°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Hygienici varujú: Zdraviu nebezpečné kozmetické produkty môžu byť aj na Slovensku
Zdielať na

Hygienici varujú: Zdraviu nebezpečné kozmetické produkty môžu byť aj na Slovensku

Archívne video

Nebezpečné látky boli nedávno nájdené aj v bižutérii

BRATISLAVA / Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) upozorňuje na nebezpečné farby na tvár a výrobok na bielenie zubov. Do rýchleho výstražného systému pre nepotravinárske výrobky (RAPEX) ich nahlásili kontrolné orgány v Dánsku, Írsku a v Českej republike. Uvedené produkty sa môžu nachádzať aj na Slovensku.

V súprave na maľovanie tváre Natural Face Paint značky Natural Earth Paint, pôvodom z USA, zistili prítomnosť aeróbnych mezofilných baktérií vo farbách žltá, červená a modrá. Produkt tak predstavuje mikrobiologické riziko. „Ak výrobok prichádza do styku so sliznicami, alebo ak sa používa na poškodenú pokožku, môže spôsobiť infekciu alebo podráždenie,“ vysvetlilo ÚVZ SR. Farby zelená, čierna a biela vyhoveli normou stanoveným limitom.

uvzsr.sk

Výrobok na bielenie zubov Teeth Whitening Kit from HiSmile Teeth Whitening K od značky HiSmile z Austrálie obsahuje látku, ktorú výrobca neuviedol v zozname jeho zložiek. Hygienici upozornili, že prítomnosť danej látky môže vo vyššej koncentrácii spôsobiť podráždenie ústnej sliznice.

uvzsr.sk

Problematický je aj opaľovací olej Natural suntan oil with mineral filters, SPF 30 od značky Alta Herba pôvodom z ČR. Tento produkt podľa skúšky na stanovenie slnečného ochranného faktora neposkytuje deklarovanú ochranu.

uvzsr.sk

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy