Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zmeny na poste ministra pôdohospodárstva: Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora hovorí o ponížení
Zdielať na

Zmeny na poste ministra pôdohospodárstva: Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora hovorí o ponížení

Archívna reportáž

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Minister pôdohospodárstva oznámil, že svoju avizovanú demisiu sťahuje. Premiér Eduard Heger sa dnes dohodol s prezidentkou Zuzanou Čaputovou na vymenovaní Samuela Vlčana do funkcie ministra pôdohospodárstva.

Ako príčinu svojho odchodu Ján Mičovský zdôvodnil zatknutím šéfky Slovenského pozemkového fondu. Obvinenia Bartošovej prichádzajú z čias predchádzajúcej vlády. Tieto obvinenia a ich časový údaj má byť dôvodom stiahnutia demisie Jána Mičovského. "Moje rozhodnutie potešilo tých, ktorí sa podieľali na korupčnom devastovaní krajiny a naopak zarmútilo tých, ktorí veria v zmenu. Aj touto cestou preto ďakujem za podporu, ktorej rozsah bol naozaj povšimnutia hodný," konštatoval Ján Mičovský.

Na jeho zotrvanie vo funkcii vyzývali ministerstvá, ale aj zamestnanci štátneho podniku LESY Slovenskej republiky, Lesnopoľnohospodárskeho majetku Ulič a Štátnych lesov TANAP-u. V minulosti mal Ján Mičovský spor so Slovenskou pôdohospodárskou a potravinárskou komorou. Taktiež bol kritizovaný aj za Plán obnovy a nedostatočné vyjednanie financií do svojho rezortu. 

Strana HLAS - SD hovorí o výsmechu

"Podávanie a následne sťahovanie demisií, ktoré táto vládna koalícia zaviedla, je absolútnym výsmechom štátu a jeho inštitúcií," vyjadrili sa zo strany Petra Pellegriniho. "Ján Mičovský i hnutie OĽaNO nás presviedčali, že jeho ohlasovaný odchod je ukážkovým prejavom politickej kultúry a striktným odmietnutím korupcie, ktorej sa mala dopustiť ministrova nominantka v Slovenskom pozemkovom fonde," napísali v stanovisku. 

Podľa strany HLAS - SD sa dá tento krok stiahnutia demisie chápať iba jedným spôsobom. "Ak ide o vlastnú stoličku, sú nominanti OĽaNO schopní tolerovať hocičo, aj korupciu, proti ktorej pred voľbami toľko sľubovali bojovať," konštatovali v stanovisku. 

SPPK hovorí o chaose a ponížení

"Sme znechutení z toho, čoho sme svedkami. Cirkus v priamom prenose pokračuje. Akokoľvek sa na situáciu pozeráme, nerozumieme jej,“ zhodnotil predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho. Akákoľvek politická taktika: odvolať-neodvolať; odstúpiť-neodstúpiť; vymenovať-nevymenovať – nesmie za žiadnych okolností dehonestovať prácu ľudí pracujúcich v poľnohospodárstve a potravinárstve, resp. v žiadnom odvetví národného hospodárstva. Po dnešnom dni sa však množstvo domácich producentov potravín bude právom pýtať: prečo? Čo to malo znamenať?

"Politici nás ponížili pri Pláne obnovy a vrchol poníženia nielen odborného, ale z nášho pohľadu aj morálneho, sme dosiahli dnes. Zajtra (8.júna) sa začínajú Celoslovenské dni poľa, významné poľnohospodárske podujatie, ktoré sa uskutočňuje v obzvlášť náročných podmienkach znásobených aj pandemickou situáciou. Deň pred ich otvorením sme dostali darček v podobe chaosu pri vládnom riešení ministerského postu,“ dodal predseda Emil Macho. Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora sa chce zoznámiť s predstavou budúceho ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana o rezorte. V každom prípade je však pripravená na aktívnu odbornú spoluprácu s novým vedením ministerstva pôdohospodárstva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy