Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Európsky parlament chce v právnych predpisoch zakotviť nový pojem ekocída - deštrukcia životného prostredia
Zdielať na

Európsky parlament chce v právnych predpisoch zakotviť nový pojem ekocída - deštrukcia životného prostredia

BRUSEL / Brusel už nechce na európsky trh dovážať výrobky od spoločností, ktoré pri ich výrobe ničia životné prostredie. Ide o podobný mechanizmus, ktorý obmedzuje predaj tovaru vyrobený pomocou detskej práce najmä v takzvaných tretích krajinách. Pokiaľ by sa zistilo, že pri výrobe tovaru ničia spoločnosti životné prostredie, nepustia ich výrobky na náš, európsky trh.

Európsky parlament žiada Komisiu, aby sa v právnych predpisoch zakotvil nový pojem ekocída. V mnohých prípadoch vraj už totiž hovoríme o totálnej deštrukcii životného prostredia. “Keď nejaká firma poškodí, alebo zničí životné prostredie nad mieru stanovenú zákonom, tak je jasné, že má nasledovať postih,” vyjadril sa europoslanec Martin Hojsík. 

Podľa europoslancov hovoríme už o zločinoch voči životnému prostrediu, kedy cielene dochádza k poškodzovaniu ekosystémov pri výrobe tovaru. “Európska únia má síce vypracované rámce, ktoré by toto mali riešiť, ale ukazuje sa, že sú veľmi benevolentné a veľmi formálne. Nefungujú a dokonca mnohé členské krajiny ani nereportujú, že by k nejakému poškodzovaniu dochádzalo,” uviedol europoslanec Michal Wiezik. Hľadajú sa preto spôsoby ako by sa spoločnosti mohli hlavne k väčšej ochrane motivovať. A týkať sa to nemá iba firiem pôsobiacich v Európskej únii, ale európskych firiem, ktoré vyrábajú v tretích krajinách, aby sa nemohli “špinavé výroby” doslova exportovať do zahraničia. "Je snaha o to, aby sme mali viacero alternatív, tie potom porovnali na základe serióznych analýz a vybrali si tú najefektívnejšiu,” vysvetlil europoslanec Eugen Jurzyca. “Aby sme spoločnostiam pomohli prejsť na udržateľné a zodpovedné obchodné správanie a tento prechod na ekologickejšie fungovanie zvládnuť,” doplnila europoslankyňa Miriam Lexmann. Úlohou komisie je tak teraz tiež stanovenie výšky pokút, ale aj určiť prípady kedy ich možno udeliť. Aby sa ekocída mohla v právnych predpisoch začať plnohodnotne uplatňovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy