Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Oddnes sa na Slovensku začalo očkovať ruskou vakcínou Sputnik V. Navštívili sme jedno z centier
Zdielať na

Oddnes sa na Slovensku začalo očkovať ruskou vakcínou Sputnik V. Navštívili sme jedno z centier

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Od 7. júna sa na Slovensku dá zaočkovať ruskou vakcínou Sputnik V. Očkovanie spustili po viac ako troch mesiacoch od oznámenia nákupu vakcíny. Záujem o túto vakcínu je nižší ako ten, ktorý avizovali pred nákupom.

Redaktorka TV JOJ navštívila jedno z očkovacích centier, v ktorom očkujú vakcínou Sputnik V. Vakcíny sú skladované v minimálne -18 stupňoch. Pred podávaním musia byť rozmrazené približne 20 minút a implementované do dvoch hodín. 

Momentálne sa touto vakcínou očkuje v 8 očkovacích centrách, v každom kraji jedno centrum. V najľudnatejšom Prešovskom samosprávnom kraji sa plánuje očkovať vo Veľkokapacitnom očkovacom centre v Bardejove. 

Očkovacie centrá, v ktorých očkujú Sputnikom V:

  • Banskobystrický kraj: Všeobecná nemocnica Lučenec
  • Bratislavský kraj: Veľkokapacitné očkovacie centrum Sputnik - Poliklinika cudzokrajných chorôb, Americké námestie
  • Košický kraj: Veľkokapacitné očkovacie centrum Michalovce
  • Nitriansky kraj: Fakultná nemocnica Nové Zámky
  • Prešovský kraj: Veľkokapacitné očkovacie centrum Bardejov
  • Trenčiansky kraj: Nemocnica Bojnice
  • Trnavský kraj: Veľkokapacitné očkovacie centrum Piešťany
  • Žilinský kraj: Epidemiologická ambulancia Žilina, Sasinkova

 Z Imuny v Šarišských Michaľanoch najprv logistikou previezli do jednotlivých centier validované mrazničky. Ruský Sputnik musí byť aj podľa príbalového letáku skladovaný pri teplote nižšej ako mínus 18 stupňov Celzia. Očkovanie sa bude spúšťať postupne oddnes v Bratislavskom a Žilinskom kraji. Počas budúceho víkendu by sa to malo spustiť aj na východe, kde sa očakával najvyšší záujem. No aj tu je oproti predpokladom veľmi nízky. 

​Aktuálne je registrovaných na očkovanie Sputnik V približne 4 300 ľudí

Najnižší záujem o očkovanie je vo vekovej kategórii od 18 do 34 rokov. Vakcína Sputnik V sa na Slovensku používa na základe povolenia ministra zdravotníctva na terapeutické použitie neregistrovaného lieku. Očkovanie touto vakcínou je určené pre dospelé osoby od 18 do 60 rokov. Minister financií Igor Matovič by chcel hornú hranicu veku posunúť. Od spustenia prihlásenia očkovania Sputnikom dostalo termín viac ako 1 800 ľudí. Do dnešného dňa je teda záujem na Slovensku o očkovanie touto vakcínou u 6 000 ľudí. Aktuálne čísla Čakárne nájdete TU. 

Čo vieme o vakcíne Sputnik V ?

Vakcínu proti novému typu koronavírusu Sputnik V vyvinulo ruské Národné výskumné centrum pre epidemiologický a mikrobiologický výskum Nikolaja Gamaleji (NICEM). Rusko začalo populáciu očkovať vakcínou Sputnik V ako prvé na svete vlani koncom novembra. Ruské ministerstvo zdravotníctva ju schválilo a prvé dávky boli podané už v auguste. Rozsah aj dostatočnosť testov vakcíny najmä spočiatku spochybňoval rad západných expertov. 

Vedci kritizovali predovšetkým malú transparentnosť vývoja a testovania vakcíny. Odborný časopis Lancet ale na začiatku februára zverejnil štúdiu, podľa ktorej účinnosť vakcíny v tretej a poslednej fáze klinických testov dosiahla 91,6 percenta. Podľa štúdie neboli zaznamenané ťažké vedľajšie účinky vakcíny a prípravok preukázal účinnosť 91,8 percenta aj u ľudí starších ako 60 rokov. Zmienená štúdia tak podľa agentúry Reuters čiastočne napravila povesť vakcíny, ovplyvnenú predchádzajúcou kritikou vývoja.

Ešte pred treťou fázou testovania sa vakcínou nechala zaočkovať napríklad dcéra ruského prezidenta Vladimira Putina.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy