Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Chodiť pešo na Liptove už nie je "in". Stáva sa z neho cykloturistický raj
Zdielať na

Chodiť pešo na Liptove už nie je "in". Stáva sa z neho cykloturistický raj

LIPTOV / Jeden z najnavštevovanejších slovenských regiónov - Liptov, sa môže pýšiť mimoriadne hustou sieťou cyklotrás. A navyše, s úchvatnými scenériami. Ďalšie kilometre cyklistických tratí majú pribudnúť okolo Liptovskej Mary. Z bicykla môžeme obdivovať Tatry i Fatry.

"Práve som sa vrátil z Hút, je tu veľmi dobrý priesmyk odporúčam, 70 km," povedal na kameru okoloidúci cyklista.

Liptov je pritom ako stvorený na cykloturistiku. Zo sedla bicykla sú výhľady na všetky štíty Tatier, Fatier aj Chočských vrchov. Veľkým lákadlom je aj Bobrovecká dolina v Západných Tatrách. Horský strmý terén dá zabrať aj zdatnmým cyklistom.

"Teraz sa začínajú skor do hor tí bikeri sťahovať, ktorí radi riskujú. Je to adrenalín," uviedol predseda Klubu amatérskych cyklistov Ružomberok, Róbert Fajta.

"Sú to aj cykloturistické trasy, čiže trasy v horských terénoch, nie všetky sú to trasy, ktoré prechádzajú po terénoch," skonštatovala OOCR Liptov Katarína Šarafínová.

Pri tak náročných trasách, ako sa nachádzaujú v okolí,  pomože aj elektrobicykel. Na Liptove majú 20 nabíjacích staníc.



Na Liptove je až 850 km cyklistických tratí a mnohé sú určené najmä pre rodiny s deťmi. V Partizánskej Ľupči sa počas nakrúcania malí cyklisti zaúčali, aby zvládli každý terén.

"Tých endorových trás je viac ako dosť a to prostredie je stvorené na to," zhodnotil starosta Partizánskej Ľupče Ladislav Balážec.


 "Cez Partizánsku Ľupču idú tri hlavné. Lipotvskej magistrály, ktorá spája Pribylinu, druhá Ľupčianskou dolinou. A dá sa napojiť z lipotvskej Osady na cyklokorytničku," opísal cyklotrasy, ktoré môžete navštíviť predseda klubu turistov Darmošľap v Partizánskej Ľupči, Igor Sokol.

"Z cyklistického sedla som aj huby zbieral, cestou na Malatíny," poradil predseda klubu amatérskych cyklistov Fajta.

Cyklotrasy majú pribúdať okolo Lipotvskej Mary. "Cez koronakrízu sme nezahalali, pripravovali sme dokumentáciu k važskej magistrále,
tu an Lipotve bude mať okolo 100 km,"
uzavrela Šarafínová z OOCR Liptov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy