Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Od tragédie na železnici v Bratislave uplynulo niekoľko dní. Železnice predstavili kampaň Koľaj nie je ihrisko
Zdielať na

Od tragédie na železnici v Bratislave uplynulo niekoľko dní. Železnice predstavili kampaň Koľaj nie je ihrisko

BRATISLAVA / Miesto tragédie na železničnej trati v Devínskej Novej Vsi má byť lepšie strážené. Zatiaľ ale nie je jasné kedy. Železnice pred prázdninami pripravili kampaň s názvom “Koľaj nie je ihrisko”. Chcú tak upozorniť na riziká pohybu po koľajniciach.

Prvého júna zbytočné riskovanie v koľajisku stálo život dve mladé iba 13- ročné dievčatá. Zostali stáť medzi dvoma idúcimi vlakmi. Tlaková vlna ich odhodila do vozňov. Jedno z dievčat zomrelo na mieste, druhé neskôr v nemocnici.

Podľa informácii TV JOJ sa mali dievčatá na trati fotografovať. Podľa železníc koľaje sú lákadlom na rôzne hry. Nepozornosť a zbytočný hazard sú pritom najčastejšou príčinou ťažkých zranení a úmrtí na koľajniciach. "ŽSR preto prosia aj rodičov, aby informovali svoje deti o nebezpečenstvách, ktoré im hrozia v okolí železničných tratí a priamo na trati," odkázala hovorkyňa železníc Ria Feik Achbergerová. 

Miesto tragédie v Devínskej novej vsi využíva mládež pravidelne. Vedenie mestskej časti chce preto zakročiť, aby podobným tragédiám zabránili. Miesto by malo pribudnúť k ostatným lokalitám, na ktoré 24 hodín denne/ 7 dní v týždni dozerajú kamery. "Aj tento úsek je v spolupráci so železnicami v riešení, pretože v rámci modernizácie trate, by sme radi poskytli takúto súčinnosť železniciam a kontrole takéhoto priestoru," uviedol starosta Devínskej Novej Vsi, Dárius Krajčír. Vlaky v úseku, kde sa stala tragédia, naberajú rýchlosť. Zastaviť ich nie je jednoduché. Niektoré súpravy majú aj kilometrovú brzdnú dráhu. V rámci modernizácie trate by však mali okrem kamier pribudnúť aj pevne bariéry, ktoré by zabránili vstupu do koľajiska. Termín ich výstavby zatiaľ nie je známy. "Už dlhodobo riešime tento úsek trate v DNV, kde je plánovaná protihluková stena, ktorá by takou prirodzenou bezpečnostnou bariérou aj pre takéto aktivity, aké by sa na medzinárodnej železničnej trati nemali odohrávať," konštatoval starosta Krajčír. 

Vandalizmus a poškodzovanie rôznych zariadení, ktoré využívajú železnice môže tiež viesť až k tragédii. Dôležitá je preto všímavosť. O podozrivých osobách je preto potrebné informovať zamestnancov železníc prípadne aj políciu. "Dodržiavanie základných bezpečnostných pravidiel nám pomôže eliminovať výskyt mimoriadnych udalostí na železničných tratiach, ktoré sú často veľmi tragické a každý rok kvôli nim zbytočne vyhasne niekoľko životov," doplnila hovorkyňa Feik Achbergerová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy