Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Podľa Roberta Fica je niekoľko prípadov, ktoré boli manipulované. Lipšic hovorí, že je to len útok zo strachu
Zdielať na

Podľa Roberta Fica je niekoľko prípadov, ktoré boli manipulované. Lipšic hovorí, že je to len útok zo strachu

BRATISLAVA / Najvyšší počet vysokých policajných funkcionárov vo väzbe na meter štvorcový. Aj tak by sa dala hodnotiť aktuálna situácia na Slovensku po masívnom zatýkaní z posledného obdobia. Ide o nominantov Smeru, ale aj bývalého šéfa SIS z košiara Borisa Kollára.

Opozícia hovorí o politických represiách. Koalícia o konečne voľných rukách mužov zákona. No a konflikt medzi opozíciou, koalíciou a prokuratúrou sa vyostruje. "Toto je čistá inkvizícia z 15., 16. storočia," komentoval aktuálnu situácia predseda strany Smer-SD, Robert Fico. 

"Každý, kto niečo spáchal, má niesť svoj trest, ale musí to byť v spravodlivom a nezmanipulovanom procese," reagoval Erik Tomáš. A práve nedávne tajné stretnutie politických a bezpečnostných špičiek v Slovenskej informačnej službe má podľa opozície tieto podozrenia potvrdzovať, avšak špeciálny prokurátor tvrdí, že ide len o obavy politikov, ktorí sa naozaj majú čoho báť. Pre údajnú nadprácu vyšetrovateľov Smer iniciuje odvolanie ministra vnútra. "Sedia ľudia vo väzbe bez dôvodov a bez dôkazov," uviedol Fico. "Nedivím sa mu, ideme čoraz vyššie, pretože osoby, ktoré sa boja trestného stíhania nevzdajú svoj boj," konštatoval Daniel Lipšic. "Vyjadrili sa Orgány činné v trestnom konaní, potvrdili, že konajú v zmysle zákona, v zmysle ich kompetencií," povedal premiér Eduard Heger. 

No vo väzbe sa ocitol aj človek súčasnej vlády, konkrétne Borisa Kollára, dnes už bývalý šéf tajnej služby Vladimír Pčolinský. Z väzby verejným listom sa sťažuje, že v jeho konaní sú zbytočné prieťahy. "Naše stanovisko je jednotné v tom, že aby sa tie veci vyšetrili nezávisle a bez prieťahov," konštatoval Milan Krajniak. "V každej jednej väzobnej veci sa koná bez prieťahov, čoho dôkazom sú aj súdne rozhodnutia, súdy rozhodujú, či dochádza alebo nedochádza k prieťahom," okomentoval Daniel Lipšic. 

​Najnovšou rybou polície je šéf inšpekcie ministra vnútra, Adrián Szabo, ktorého obvinili z korupcie, do väzby ho však zatiaľ nezobrali. Poslanci budú rokovať o jeho odvolaní z funkcie. Erik Tomáš v obvinení vysokého policajného funkcionára vidí súvis s aktuálnymi podozreniami opozície o ovplyvňovaní svedkov: "Inšpekcia ministerstva vnútra bola tou, ktorá začala vyšetrovať tieto podozrenia." Minister Milan Krajniak hovorí o vojne policajtov. "Každý, kto mal nejaký povedal by som záujem k tomu, aby sa tieto veci vyšetrovali skončil s návrhom na väzbu, tomu sa hovorí vojna policajtov," povedal Krajniak. "Je to úplne absurdné, UŠP a vyšetrovacie tímy idú presne podľa dôkazov," konštatoval Daniel Lipšic. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy