Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pomôcť po Covide sa dá aj doma s bežnými pomôckami. Ukážeme vám, ako na to
Zdielať na

Pomôcť po Covide sa dá aj doma s bežnými pomôckami. Ukážeme vám, ako na to

BRATISLAVA / Po zlepšení pandemickej situácie sa naše nemocnice síce uvoľňujú bežnej takzvanej bielej medicíne, no pribúdajú aj mnohí pacienti s problémami, ktoré im spôsobilo samotné prekonanie Covidu. Mnohí musia riešiť psychické, či neurologické problémy. Iní zase vyhľadávajú pneumológov. Po tejto chorobe si však môžete pomôcť aj doma, s bežnými pomôckami do domácnosti.

​​Dýchavičnosť, únava, nezvládanie aj menej záťažových úkonov. To všetko patrí k pocovidovým symptómom. Niektoré sa musia liečiť za pomoci ďalších lekárov a liekov. "Pokiaľ sú to pacienti na lôžkach, tí by mali prejsť vyšetrením u doktora, rehabilitáciou," povedala Katarína Melicherčíková, vedúca fyzioterapeutka NÚSCH v Bratislave. Iné vie pacient zvládnuť aj sám v domácom prostredí. Ideálne je začať obyčajnou chôdzou, každý deň pridať viac krokov a strážiť si dýchanie. "Základ je dostať dýchanie pod kontrolu, vtedy to telo je prekrvené a pacienti nie sú unavení, ani dýchaviční. Základný cvik je priložiť si ruky na hrudník a brucho a dýchať do týchto rúk," vyjadrila sa Melicherčíková.


 Pomôcť vám dostať sa do formy, môže aj domáce cvičenie, napríklad aj s balónom. "Slúži na posilnenie dýchacích svalov. Nádych je cez nos a výdych cez odpor do balónu. Doma môžeme využiť slamku, pohár s vodou, do ktorých vydychujeme. To je na posilnenie výdychových svalov," povedala Melicherčíková.


Takéto cvičenia majú dobrý vplyv na naše pľúca. Zlepšenie je však individuálne. Záleží od toho, aký ťažký Covid človek prekonal, či bol na lôžku, či bol ventilovaný. "Tam tá rekonvalescencia je dlhšia, niekedy aj 6 mesiacov a viac," upozorňuje Melicherčíková. Okrem cvičenia je dôležitá aj strava. Nevyhnutnosťou sú vitamíny B, C, D. Problémom po Covide sú však aj psychické problémy, úzkosti, nočné mory, ale napríklad aj rôzne výsypy na tele, či mohutné vypadávanie vlasov.


Súvisiace články

Najčítanejšie správy