Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Vláda odsúhlasila použitie Sputnika V. Minister zdravotníctva Lengvarský by sa ním očkovať nedal
Zdielať na

Vláda odsúhlasila použitie Sputnika V. Minister zdravotníctva Lengvarský by sa ním očkovať nedal

Archívne video

BRATISLAVA / Vláda na svojom stredajšom zasadnutí schválila použitie 200 000 dávok vakcíny Sputnik V. Na brífingu o tom informoval minister hospodárstva Richard Sulík.

Vláda v stredu odsúhlasila používanie ruskej vakcíny Sputnik V na Slovensku. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský dostal za úlohu do 7. júna pripraviť celý proces, následne by sa mohlo začať očkovať od 8. júna. Zároveň má vydať záväzné usmernenie, ktoré zabezpečí, že všetkým, ktorým bude Sputnik V podaný a budú mať vedľajšie účinky, pomôže lekár v súlade s odbornými odporúčaniami. Očkovaniu Sputnikom V bude predchádzať spustenie registrácie v Čakárni. 

Lengvarský by sa Sputnikom V nezaočkoval

Na otázku TV JOJ, či by sa nechal očkovať ruskou vakcínou Sputnik V, alebo by ju odporučil svojim známym, odpovedal jednoznačne: "Nie." 

V materiáli, ktorý schválila vláda, sú uvedené aj riziká k bezpečnosti, účinnosti a ku kvalite vakcíny. Materiál tiež obsahuje tabuľku aj s vyhodnotením laboratórnych výsledkov zo Slovenska. "Stále existuje nezanedbateľné množstvo občanov, ktorí deklarujú, že sa budú očkovať iba vakcínou Sputnik V," podotklo Ministerstvo zdravotníctva SR.

Ako uviedol minister Lengvarský, zatiaľ sa v krajine bude očkovať dávkami, ktoré prišli pred tromi mesiacmi. "Bude použitých 200 000 vakcín a ostatné po schválení EMA," podotkol. Vakcinačné centrá so Sputnikom budú po celom Slovensku. Ľudia, ktorí budú mať záujem o vakcínu budú musieť podpísať informovaný súhlas. V prípade nežiadúcich účinkov bude preberať zodpovednosť, tak ako pri registrovaných vakcínach, štát.

Liberáli podľa Sulíka sú za samotné očkovanie Sputnikom. Strana má však výhrady voči tomu, že nie je schválený Európskou liekovou agentúrou či Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv. "Dnes sme hlasovali na vláde. Za stranu SaS sme hlasovali za to, aby minister zdravotníctva tieto dávky pustil do obehu a aby sa použili," uviedol Sulík. Predseda liberálov si myslí, že všetky dávky vakcíny sa použijú.

Sputnik skolil Matoviča

Pondelok 1.3.2021 podvečer, košické letisko. Premiér Igor Matovič s ministrom zdravotníctva víta prvú várku ruskej vakcíny. Bez koaličných partnerov a bez vedomia ministra zahraničných vecí. "V dobe, kedy ľudia chcú okrem hovoreného slova vidieť aj obraz a mať možno to posolstvo vizualizované, to bolo správne rozhodnutie," povedal Matovič.

Lenže koaliční partneri to videli inak. Koaličná kríza vyústila k viacerým demisiám, až napokon padla vláda a od prvého apríla máme novú.

Medzičasom sa objavili dohady, či nám rusi poslali presne to, čo sme si objednali. Ako aj to, že minister Krajči povolil očkovanie inej vakcíny, než k nám dorazila.

"Priznám sa, ja osobne to vôbec neriešim, sám som nevidel zmluvu ani som nič okolo tej samotnej zmluvy nerobil,"  vyhlásil Matovič v polovici apríla.

Kontroly očkovacej látky prebiehali v Rusku v Maďarsku aj u nás. Doba spotreby dovezenej vakcíny sa však kráti, a tak dnes vláda kauzu zdá sa, uzavrela. 

Ruský fond priamych investícií zareagoval

K odsúhlaseniu vakcíny sa vyjadril aj Ruský fond priamych investícií. Proces schvaľovania nazval dezinformačnou vojnou, ktorá spomalila záchranu životov.

"Sme radi, že sa Slovensko pripája k mnohým ďalším národom pri očkovaní Sputnikom V, keď overilo najvyššiu kvalitu vakcíny v certifikovanom laboratóriu EÚ," povedal generálny riaditeľ RDIF Kirill Dmitriev.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy