Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Robert Fico žiada okamžité prepustenie obvinených. Chce zvolať ďalšiu mimoriadnu schôdzu
Zdielať na

Robert Fico žiada okamžité prepustenie obvinených. Chce zvolať ďalšiu mimoriadnu schôdzu

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Poslanci Národnej rady SR po prerušení neverejnej schôdze, ktorá sa týka stretnutia najvyšších predstaviteľov štátu v budove Slovenskej informačnej služby začali opäť rokovať. Procedurálny návrh, aby z väzby priviezli bývalého riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského tak nie je splnený. Robert Fico pritom žiada ďalšiu neverejnú schôdzu.

Do budovy parlamentu Vladimír Pčolinský nepríde. Informovala o tom Jana Žitňanská. Podpredsedníčka strany Za Ľudí priblížila, že o návrhu rozhodoval špeciálny prokurátor, ktorý zastupuje generálneho prokurátora. Procedurálny návrh označila za absurdný. Rokovanie sa môže natiahnuť aj do neskorých večerných hodín, nakoľko schôdza bude pokračovať až do prerokovania. 

Robert Fico žiada prepustenie obvinených

Ako povedal počas zasadnutia mimoriadneho parlamentu, kedysi najsilnejšia strana zvoláva ďalšiu mimoriadnu schôdzu. V nej chce dosiahnuť prepustenie všetkých obvinených, o ktorých bola reč na utajovanom stretnutí v priestoroch SIS.

"Rešpektujúc neverejnosť rokovania Národnej rady, môžem potvrdiť, že prebehli udalosti v posledných minútach, ktoré definitívne potvrdili, že všetci účastníci otvorene klamali o priebehu stretnutia, ktoré bolo 17.mája. Ako reakciu, pokiaľ ide o to čo sa udialo, SMER-SD zvoláva zajtra ďalšiu mimoriadnu Národnú radu, kde budeme žiadať okamžite prepustiť z väzby ľudí, ktorých sa dotýkalo stretnutie zo 17. mája... Rovnako budeme žiadať vyvodenie zodpovednosti voči špeciálnemu prokurátorovi, ministrovi vnútra, predsedu Špecializovaného trestného súdu. Môžem konštatovať, že takýto škandál Slovensko nikdy nemalo," povedal Fico.

Robert Fico pred prestávkou v rokovaní uviedol, že utajovaná mimoriadna schôdza bola prerušená z dôvodu rozhodnutia, či je možné dostať do pléna Vladimíra Pčolinského. "To čo sú za reči, že uvidíme či nám to Kysel povolí... Pčolinský bude môcť niečo povedať," skonštatoval expremiér. Podľa jeho slov sa jeho bývalý stranícky kolega Peter Pellegrini na situácií "zviezol"

"Nepripúšťame odpoveď, že ho sem neprivezú," vyhlásil. Fico taktiež na tlačovej besede uviedol, že členmi SIS mal byť okrem Makóa aj ďalší policajný funkcionár Bernard Slobodník.

Pellegrini chce hlavu Hegera

Peter Pellegrini uviedol, že do parlamentu sa dostala správa od SIS, ktorá podlieha stupňu utajenia "dôverné". Tá vravela o obsahu stretnutia ale aj o tom ako bola schôdza zvolaná a kým bola iniciovaná. "Už len v stupni dôverné správa naozaj potvrdzuje, že na Slovensku existuje pracovná skupina, ktorá naozaj ovplyvňuje jednotlivé konania v trestných veciach, čiže dochádza tak ako sme predpokladali, ku koordinácií takzvaných univerzálnych svedkov, ktorí za prospech pre seba alebo iného sú ochotní rozprávať na iných, to čo sa im povie za účelom iného poškodiť a druhému privodiť nejakú ujmu, alebo sebe nejaký benefit alebo zmiernenie trestu," povedal líder Hlasu. Samotná správa neobsahuje mená. "Samotná správa je sama o sebe tak závažná, že z tohto miesta chcem v mojom mene a kolegov vyzvať predsedu vlády na okamžitú jeho demisiu a celej vlády," dodal.

Krátko po vyjadrení Petra Pellegriniho sa ozval Úrad vlády. "Peter Pellegrini ako predseda strany Hlas, ktorá je politickým krídlom organizovaného zločinu na Slovensku, pokračuje v šírení neprávd a lží, aby odpútal pozornosť verejnosti od klúčoveho faktu. A tým je, že orgány činné v trestnom konaní majú rozviazané ruky a plnia si svoje povinnosti pri očiste Slovenska od korupcie," konštatuje v stanovisku.

Stretnutie inicioval Kollár, reč o Pčolinskom a živých prípadoch nebola

Predseda Národnej rady Boris Kollár poslancov v pléne informoval, že prezidentka Zuzana Čaputová aj premiér Eduard Heger hovorili pravdu, keď informovali verejnosť, o čom bolo stretnutie na pôde Slovenskej informačnej služby (SIS). Povedal to novinárom počas mimoriadnej schôdze k tomuto stretnutiu. Podotkol, že na stretnutí nepreberali živé veci ani sa nerozprávali o exriaditeľovi SIS Vladimírovi Pčolinskom.

"Potvrdzujem slová pani prezidentky a potvrdzujem slová pána premiéra, ich stanoviská k tomuto stretnutiu, ktoré sa konalo v budove SIS. Jasne som to povedal v rozprave a ešte raz som to prízvukoval v mojej faktickej poznámke," zdôraznil. Slová podľa neho potvrdil aj súčasný riaditeľ SIS Michal Aláč, ktorý dostal otázku od opozície, či sa bavili o živých veciach. Politici by podľa šéfa parlamentu nemali vstupovať do živých vecí a nemali by organizovať chod polície.

Kollár dodal, že stretnutie na pôde SIS inicioval on. Podľa svojich slov poprosil premiéra, aby ho zvolal. "Pán premiér toto stretnutie zvolal, lebo tie informácie sú závažné a bolo treba sa o nich spoločne poradiť a porozprávať. Cez to všetko potvrdzujem to, čo povedala pani prezidentka a pán premiér - nehovorili sme o živých veciach a v žiadnom prípade nepadlo slovo Vladimír Pčolinský," zdôraznil.

​Predsedkyňa poslaneckého klubu Anna Zemanová uviedla, že zo správy, ktorú predniesol v parlamente Boris Kollár vyplynuli závažné informácie. "Som rada, že tá schôdzka najvyšších ústavných činiteľov sa konala, pretože je nevyhnutné, aby sa zabránilo nejakým ďalším konaniam. Samozrejme prijímatelia informácií tomu zabrániť nemôžu," povedala Zemanová. Vyjadrenia opozície však nedementovala ale zároveň uviedla, že "to boli informácie charakteru, ktoré mohli byť dlhodobejšie."

OĽaNO hádže vinu SMER-u

​"Všetky informácie, ktoré zazneli v pléne Národnej rady sú závažného charakteru. To, na základe čoho sa to udialo je výsledkom 12-ročného pôsobenia vlád Roberta Fica a Petra Pellegriniho. Boli to práve tieto vlády, ktoré spôsobili to, že sa mafia etablovala nielen na najvyšších postoch politiky ale aj na úrovni polície, špeciálnej prokuratúry a prokuratúry ako takej," podotkol poslanec Gyorgy Gyimesi.

Návrh, ktorý prekvapil

Návrh na predvolanie do parlamentu bývalého šéfa SIS predniesol nezaradený poslanec Tomáš Taraba a po ňom aj predseda strany Smer - sociálna demokracia (Smer-SD) Robert Fico. Informoval o tom poslanec Ondrej Dostál.

To, že Dostál informoval médiá o danom procedurálnom návrhu, označil predseda Národnej rady SR (NR SR) Boris Kollár (Sme rodina) za trestný čin. Na novinársku otázku, prečo hlasoval za to, aby priviezli Vladimíra Pčolinského z väzby do parlamentu, odpovedal, že to tak cítil. "Stále som presvedčený o tom, že kolúzna väzba sa nadužíva," dodal na tlačovej konferencii.

"Ctím si ústavu, ctím si zákony," nekonkrétne zareagoval na adresu Pčolinského premiér Eduard Heger, ktorý sa zúčastnil mimoriadnej schôdze v parlamente. Heger na tlačovej besede v budove Národnej rady ostro skritizoval opozíciu a zvolanie mimoriadnej schôdze o stretnutí v prostredí SIS považuje za Ficov a Pellegriniho strach.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy