Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vláda schválila cestovateľský semafor. Po príchode z niektorých krajín vás čaká tvrdá karanténa
Zdielať na

Vláda schválila cestovateľský semafor. Po príchode z niektorých krajín vás čaká tvrdá karanténa

BRATISLAVA / Ako to bude s letnými dovolenkami? Dobrá správa je, že môžeme cestovať. Zlá správa - karanténe sa aj tak nevyhneme. Podľa ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského sa však z karantény môžeme predsa len vykúpiť - pri pobyte v zelenej krajine je vašou výhrou očkovanie.

"Sme prešli na ten systém, ktorý sme mali v minulom roku, kedy sa stanovujú tri farby. A to zelená, červená a čierna," povedal minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok. Do zelenej, a teda najlepšej farby, budú patriť štáty Európskej únie a tie mimoeurópske štáty, ktoré majú vysokú mieru zaočkovanosti a priaznivú epidemiologickú situáciu, ako sú napr. Izrael, či Austrália. Červenou sú označené krajiny s nepriaznivou epidemiologickou situáciou a čiernou krajiny, do ktorých sa neodporúča cestovať. Pre každú farbu sú stanovené vlastné pravidlá, podľa ktorých sa budete musieť riadiť po návrate zo zahraničia.

Podmienky po príchode zo zahraničia sú nasledovné:

Zelené krajiny

  • 14-dňová domáca karanténa, ktorá môže byť ukončená negatívnym RT-PCR testom po príchode. Výnimku majú zaočkované osoby a tiež osoby, ktoré prekonali Covid pred menej ako 180 dňami a deti do 18 rokov.

Červené krajiny

  • 14-dňová domáca karanténa, ktorá môže byť ukončená negatívnym RT-PCR testom najskôr na 8. deň.

Čierne krajiny

  • 14-dňová domáca karanténa, nezávisle od výsledku RT-PCR testu z 8. dňa.


"Zo všetkých krajín musíte ísť do domácej karantény, avšak v prípade zelených, ju môžete ukončiť negatívnym PCR testom hneď po príchode. V prípade červenej tiež avšak až po ôsmich dňoch karantény a v prípade čiernych, musíte byť v karanténe 14 dní. Čo sa týka výnimiek z karantény alebo testovania, to je len v pri návrate zo zelených krajín, budú ju mať zaočkovaní, a tí, čo prekonali Covid-19. Testovať sa nemusia ani mladí do 18 rokov," vyjadril sa minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Ďalšie výnimky sa budú vzťahovať na ľudí, ktorí cestujú do červených krajín za prácou. "Pravidelne cestujú medzi napr. USA alebo Veľkou Britániou a Slovenskom. Pokiaľ budú zaočkovaní, alebo budú mať doklad o prekonaní 180 dní, tak budú mať výnimky. To ešte bude predmetom vyhlášky hlavného hygienika, ktorá bude platná od pondelka," uviedol Lengvarský.

Cestovateľský semafor sa bude prehodnocovať každé dva týždne na základe aktuálnej epidemiologickej situácie v danej krajine. "To znamená zaraďovanie krajín, či je opodstatnené, aby boli červené alebo zelené," povedal Korčok. Konzílium epidemiológov bude zároveň vyhodnocovať aj situáciu v jednotlivých oblastiach daných štátov. Niektoré samostatné územia tak môžu zaradiť ako zelené - vyhovujúce. "Napr. v Turecku budú určité oblasti, ktoré budú preočkované, tak sa bude pristupovať k tomu aj teritoriálne," vyjadril sa Korčok.

Epidemiológovia prehodnotili aj slovenský Covid automat a zdá sa, že definitívne svitá na lepšie časy. Od pondelka sa okresy znovu prefarbia, už nebudeme mať žiadny bordový. Zostávajú len 3 červené, no a väčšina Slovenska bude buď oranžová alebo ešte lepšie, žltá. To bude znamenať, že vo viac ako 60 okresoch Slovenska sa opatrenia výrazne uvoľnia. 

​Rozdelenie krajín podľa cestovateľského semaforu:

Zelené krajiny


Pôjde o krajiny s nízkym rizikom. Zoznam zelených krajín je nasledovný:  Členské štáty EÚ, Austrália, Čínska ľudová republika, Čínska republika (Taiwan), Grónsko, Island, Izrael, Južná Kórea, Macau, Nórsko, Nový Zéland, Singapur.

Červené krajiny


Do tejto kategórie budú patriť krajiny s vysokým rizikom a teda s nepriaznivou epidemiologickou situáciou, kde: 14-dňová miera infekčnosti je vyššia ako 50 na 100-tisíc obyvateľov, alebo epidemiologická situácia sa v krajine rýchlo zhoršuje, a súčasne v krajine nie sú prítomné nebezpečné varianty SARS-CoV-2 s výnimkou britského variantu. Pôjde o tieto krajiny: Arménsko, Azerbajdžan, Bielorusko, Bosna a Hercegovina, Čierna hora, Egypt, Gruzínsko, Jordánsko, Kanada, Kazachstan, Kuba, Kuvajt, Malajzia, Mongolsko, Ruská federácia, Severné Macedónsko, Srbsko, Spojené štáty americké, Tadžikistan, Thajsko, Tunisko, Turecko, Turkménsko, Ukrajina, Uzbekistan.

Čierne krajiny

Pôjde o tzv. „no go“ zónu, kde sa neodporúča za žiadnych okolností cestovať. V tejto skupine sa budú nachádzať krajiny s výskytom a komunitným šírením nebezpečných variantov SARS-CoV-2 - s výnimkou britského variantu. Pod túto definíciu aktuálne spadajú štáty ako napr. Brazília, India, či Juhoafrická republika, ale aj krajiny s nedostupnými, nedôveryhodnými, alebo nekvalitnými dátami. Pod túto definíciu spadajú zámorské mikroštáty, alebo väčšina krajín afrického kontinentu. V zozname čiernych krajín budú teda figurovať všetky ostatné krajiny, ktoré nie sú v zelenom a červenom sektore.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy