Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kolíková a Kollár sa dohodli na úprave kolúznej väzby
Zdielať na

Kolíková a Kollár sa dohodli na úprave kolúznej väzby

Archívne video

Kolúzna väzba

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) sa dohodol s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou (Za ľudí) na úprave kolúznej väzby. Povedal to na tlačovej konferencii v Národnej rade SR (NR SR) s tým, že návrh bude vládny a predloží ho šéfka rezortu spravodlivosti. Podotkol, že rokovania neboli jednoduché a diskutovali aj s právnikmi a odborníkmi.

Kollárovi sa podľa jeho slov nepodarilo dosiahnuť všetko

"Ale rešpektujem pani ministerku, že tiež potrebovala udržať niektoré procesy v chode, aby neboli narušené," doplnil. Podotkol, že tento spor je zažehnaný. Zdôraznil, že keď dnes prejde návrh na vláde, hnutie Sme rodina stiahne svoju novelu Trestného poriadku z parlamentu.

Podľa Kolíkovej obaja spravili ústupky

"Z právneho hľadiska ten text vytvorí menší priestor na špekulácie, že by sa mohol nadužívať tento inštitút kolúznej väzby," vysvetlila. Je však presvedčená, že sa nenadužíva. Lehota kolúznej väzby sa má skrátiť zo siedmich mesiacov na päť mesiacov.

Väzba by sa podľa Kolára mohla na jeseň opäť upravovať

Ako Kollár povedal v relácii Braňo Závodský Naživo Rádia Expres, v súčasnosti ide koalícia kolúznu väzbu znižovať zo sedem na päť mesiacov, na jeseň by však mohla byť skrátená aj na tri. Upraviť by sa podľa neho mohli aj zvyšné druhy väzby, teda úteková a preventívna.

"Toto je len taký malý výsek, ale našli sme spoločnú reč," povedal Kollár. Zdôraznil pri tom, že hnutie Sme rodina na zmene podmienok väzby netrvalo pre obvinenie bývalého šéfa Slovenskej informačnej služby Vladimíra P. Opätovne však vyhlásil, že verí v jeho nevinu a kauzu označil za zmanipulovanú. Zároveň si však Kollár nemyslí, že by išlo o výsledok komplotu v polícii alebo vojny bezpečnostných zložiek. "Nie nehovorím to," povedal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy