Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Ústavný súd má už len 22 dní, aby rozhodol o Mečiarových amnestiách
Zdielať na

Ústavný súd má už len 22 dní, aby rozhodol o Mečiarových amnestiách

Google News Button Sledovať správy

KOŠICE / Vo veci Mečiarových amnestií v súčasnosti vykonáva Ústavný súd SR (ÚS) nevyhnutné procesné úkony. Na svoje rozhodnutie už iba 22 dní. Zdá sa, že z troch možností vypadáva jedna veľmi dôležitá a to tá, že by ÚS rozhodnúť nestihol.

V uznesení, ktoré ÚS poslal právnikom Národnej rady SR sa jasne píše: "V tejto situácii ústavný súd považuje za svoju povinnosť rozhodnúť vo veci meritórne, pretože len tak môže byť zavedený ústavný štandard zrušenia amnestií plnohodnotne realizovaný."

Napriek tomu, že počíta aj s uplynutím lehoty danej na rozhodnutie, zo strany ÚS by to bolo popretie zmyslu jeho existencie. 

"Dá sa v tejto chvíli rozumne predpokladať, že sa dočkáme odpovede, teda či áno alebo nie, záväzne prijatej väčšinou siedmich hlasov v pléne a, že sa aj dočkáme v tej lehote, ktorá je určená 60 dní," vysvetľuje Peter Kubina, advokát Národnej rady pred ÚS. 

O snahe rozhodnúť počas 22 dní hovorí aj samotný ÚS. "ÚS vynakladá maximálne úsilie, aby vo veci meritórne rozhodol v zákonom stanovenej lehote. Termín konečného rozhodnutia v danej veci zatiaľ nie je vytýčený." 

Zrušenie amnestií musí potvrdiť najmenej sedem sudcov. Vylúčený z rozhodovania pri tom nebol nikto, ani kontroverzný Peter Brňák, ktorý o rušení amnestií povedal, že je to ako vyprážanie snehových gulí. 

Podľa kuloárnych informácií vraj v Košiciach na ÚS vo vecí amnestií vanie naozaj pozitívny vietor a tak sa pokojne môže stať, že zrušenie amnestií podporia aj sudcovia, od ktorých by to naozaj nikto nečakal. 

"Ja som bol vždy optimista. Inak by som do toho nešiel," hovorí Kubina. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy