Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Odborníci očakávajú ďalší útok na naše počítače. Takto sa pred ním ochránite
Zdielať na

Odborníci očakávajú ďalší útok na naše počítače. Takto sa pred ním ochránite

LONDÝN BRATISLAVA / Tvorcovia vírusu WannaCry, ktorí 12. mája podnikli rozsiahly kybernetický útok škodlivým softvérom a zasiahli ním vyše 200 000 cieľov v prinajmenšom 150 krajinách, získali od svojich obetí ako "výkupné" viac ako 42 000 dolárov.

Podľa neho poškodení urobili zatiaľ okolo 110 prevodov vo výške 23,5 bitcoinu. Tri účty, na ktoré hackeri žiadali poukázať výkupné, vyšetrovatelia sledujú. Zrejme z tohto dôvodu sa hackeri ešte nepokúsili o výber.

Vírus WannaCry zasiahol 12. mája vyše 200 000 cieľov v prinajmenšom 150 krajinách.

Škodlivý softvér zablokoval prístup k počítačovým systémom a za ich odblokovanie následne požadoval výkupné 300 dolárov vo virtuálnej mene bitcoin. Tzv. ransomware zasiahol počítače na celom svete, pričom medzi najviac postihnutými krajinami figurovali Británia a Rusko.

Obete tohto vydieračského vírusu najskôr na svojom monitore vidia text v červenom rámčeku, ktorý používateľovi oznamuje, že ho zasiahol vírus. Zároveň mu dáva čas, dokedy musí zaplatiť, ak sa ešte niekedy chce dostať ku svojim súborom. Inak ich môže navždy vymazať.

"Ochrana toho používateľa je už mesiac bezproblémová, dá sa to dosiahnuť. Ide skôr o to, že tí ľudia si to nenainštalovali a ostali zraniteľní. Dostal sa im tak ten ransomware a môžu sa im tam dostať aj iné škodlivé kódy,vysvetľuje Ondrej Kubovič, ESET špecialista na digitálnu bezpečnosť. 

Napádaný je hlavne operačný systém windows XP. Spoločnosť ho totiž pár rokov dozadu prestala aktualizovať. Napriek tomu však mimoriadne vydala update, ktorý používateľov pred vydieračským vírusom ochráni, ale treba si ho nainštalovať.

"Pred týmto sa varovalo už dlhé roky. O tom ransomwary vieme dlho, o tých zraniteľnostiach sa takisto vie už nejaký čas a už sa iba čaká na tie kombinácie. Vyzerá to, že aj tí útočníci boli zaskočení tým, ako dobre im to vyšlo," priznáva Kubovič. 

"Vidíme obrovský nárast aktivity tohto špeciálneho a nebezpečného vírusu a v súčasnosti môžeme hovoriť, že sa stal číslom jeden na svete. Toto by mal byť veľmi silný budíček pre všetkých, ktorí nemajú aktualizovaný a zabezpečený softvér," hovorí šéf Európskeho policajného úradu (Europol) Rob Wainwright. 

Ochránite sa tak, že nebudete navštevovať stránky, ktoré nepoznáte a nebudete klikať na prílohy, ktorých obsah nie je zrozumiteľný. Často sa tieto správy podobajú na správu od UPS, FedExu, Paypalu, Ebayu, Facebooku alebo Gmailu. Ich prílohou býva faktúra, alebo potvrdenie o platbe. Podľa odborníkov totiž vírus dáta zašifruje tak špecifickým spôsobom, že užívateľ nemá inú možnosť ako vydieračom zaplatiť.

Wainwright pripustil tiež, že počet obetí hakerského útoku z 12. mája zrejme porastie, keď sa množstvo ľudí vráti po víkende do práce a zapne svoje počítače.

Počítačoví experti varovali aj pred hrozbou možného ďalšieho útoku, ktorý by podľa nich mohol byť už nezastaviteľný, napísala spravodajská stanica BBC.

Podľa šéfa britského Národného strediska pre počítačovú bezpečnosť Ciarana Martina spáchala tento hackerský útok organizovaná zločinecká skupina.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy