Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Umelá inteligencia pomáha liečiť rakovinu na Slovensku
Zdielať na

Umelá inteligencia pomáha liečiť rakovinu na Slovensku

MICHALOVCE / V regionálnej sieti nemocníc spustili novinku, ktorá má v Európe premiéru. Aj onkologické oddelenie v Michalovciach je vďaka nej súčasťou svetového systému umelej inteligencie, ktorý pomáha liečiť pacientov na mieru. Lekári ho pri svojej práci prirovnávajú k navigácii.

Umelá inteligencia pomáha lekárom liečiť najťažšie nádory. Tie sú zatiaľ rozdelené do šiestich kategórií. "Prsníka, ženské, gynekologické nádory, zhubný nádor hrubého čreva, konečníka, žalúdka, pľúc a veľmi skoro pribudne zhubný nádor prostaty," hovorí Radovan Barilla, hlavný odborník pre onkológiu siete nemocníc Svet zdravia. 

Do systému sa najprv nahodia všetky údaje pacienta. Ide o desiatky detailných položiek z rôznych oblastí, ktoré môžu súvisieť s diagnózou.

"Berie do úvahy aj nádor, aj pacienta, do jedného celku," vysvetľuje Barilla.  

Systém v rozpätí minúty prehľadá všetky svetové databázy, konferencie či publikované práce. Odpadá tak potreba akýchkoľvek konzultácií. Lekár dostáva odporúčanie šité na mieru pacienta.

"Máme detailné informácie, sme si istí, že u pacienta postupujeme správnym spôsobom na úrovni svetových vedeckých poznatkov," hovorí Vladimír Dvorový, riaditeľ nemocnice v Michalovciach. 

Umelá inteligencia svoje rozhodnutie zdôvodní na základe faktov či nastaví dávkovanie a spôsob chemoterapie. Pre lekárov je najdôležitejšie varovanie pri použití v kombinácii s inou liečbou.

Konečný výber liečby je ale vždy na rozhodnutí lekára. Umelá inteligencia posúva hranice efektívnosti liečby nádorov, ktoré na Slovensku rastú najrýchlejšie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy