Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
VIDEO: Kamión plný prasiat sa prevrátil, mnoho zvierat uhynulo
Zdielať na

VIDEO: Kamión plný prasiat sa prevrátil, mnoho zvierat uhynulo

RIMAVSKÁ SOBOTA / V nedeľu ráno sa pri obci Bátka v smere do Tornale prevrátil kamión plne naložený prasatami.

V prevrátenom kamióne zostali uväznené desiatky ošípaných. Vystrašené, dezorientované, ale aj zranené a zdochnuté zvieratá bolo potrebné dostať von. Nebolo to ale vôbec jednoduché. 

Do náhradného kamióna sa snažili nahnať tie zvieratá, ktoré boli v poriadku. Okrem riaditeľa rimavskosobotskej veterinárnej správy,  pomáhali aj dobrovoľníci. 

"Je to ťažká robota. Telá sú šmykľavé, je to vlhké, trus a všelijaké veci. Takže pokiaľ sa dá, tak sme ťahali," hovorí Rudolf Smriga riaditeľ RVaPS Rimavská Sobota. 

Pracovali asi štyri hodiny bez prestávky. Bez nejakej špeciálnej techniky robili všetko pre to, aby v najkrajšom čase zachránili čo najviac zvierat. 

Situáciu priamo na miesto prišiel skontrolovať aj riaditeľ štátnej veterinárnej a potravinovej správy, Jozef Bíreš. 

"Naozaj je to katastrofa vzhľadom na to, že tie zvieratá zostali zakliesnené vo vozidle. Mnohé zvieratá sa udusili a tie čo zostali živé sú naozaj vystresované, takže naozaj ten citlivý, humánny prístup je na mieste," hovorí Bíreš. 

Z 200 kusov nakoniec prežilo iba 34 ošípaných, ktoré paradoxne skončia na bitúnku v Košiciach. Od tretej popoludní je cesta uzatvorená. Snažia sa vytiahnuť havarovaný kamión. Vo vnútri však zostali ešte desiatky uhynutých prasiat. Ich váha sťažovala práce. Pracovníci kafilérie, ktorí mali odviezť zdochnuté ošípané, prišli až o šiestej večer. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy