Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ľudia múr nechcú, o Trumpovi hovoria, že je šialený
Zdielať na

Ľudia múr nechcú, o Trumpovi hovoria, že je šialený

WASHINGTON / Múr, ktorý plánuje americký prezident Donald Trump postaviť pozdĺž celej hranice USA a Mexika by mali dostavať do roku 2020. Tamojší obyvatelia prorokujú, že poriadne naruší už aj tak rozpačité vzťahy medzi krajinami. Navyše o prácu prídu nielen ilegálni zamestnanci ale aj tí, ktorí pracujú legálne a platia dane.

Jeden z predvolebných sľubov amerického prezidenta Donalda Trumpa bol, že na amerických hraniciach nechá vybudovať múr, ktorý by mal zabrániť ilegálnej imigrácii a kriminalite.

Pohraničná oblasť amerického San Diega a mexickej Tijuany bola vlastne storočia súčasťou Mexika. A tak je mexický vplyv citeľný na každom kroku. Aj v každodennom živote,.

"Môj názor je jednoznačný: je to veľmi zlý nápad. My tu všetci pracujeme, všetko je - zatiaľ - v poriadku. Čo Ty hovoríš? Veľa ľudí príde o prácu tým, že rozdelí krajiny. Je to nefér. Ocitli sme sa v nemilosti. Toto nemôžeme akceptovať," hovoria muž so ženou, ktorých sa tento problém priamo dotýka. 

"Trump sa pred voľbami, aj bezprostredne po voľbách, vyhrážal rôznymi protekcionistickými opatreniami nielen voči Mexiku ale aj voči iným krajinám. Zatiaľ neboli prijaté. Reagovalo aj mexické peso. Kým po výsledkoch volieb výrazne oslabilo, až o 20 percent, tak v súčasnosti väčšinu  strát voči americkému doláru vymazalo. Pohybuje sa na úrovni novembra 2016, teda ako pred prezidentskými voľbami," myslí si Stanislav Pánis, analytik J&T banky. 

Negatívne reakcie

"Musíme zostať spojení, v tom je sila. A Trump? Neviem, čo si o tom mám myslieť. Možno, že je šialený." 

Plán by teda zasiahol do života milióna Mexičanov aj Američanov a preto má viac odporcov ako zástancov. A to ešte neprihliadame na to, že na výstavbu celého múra, dlhého viac ako 3 200 km nestačilo ani 15 miliárd dolárov.

"Je jasné, že na to bude potrebné veľa peňazí. Pre ekonomiku San Diega a Tijuany to nie je dobré riešenie. Totálne to zdevalvuje ich ekonomiku," hovorí jeden z domácich. 

"Ten múr - ak bude niekto stavať - tak ho budú stavať Američania a budú ho musieť zaplatiť Američania. To, čo hovoril Trump v predvolebnej kampani, že prinúti Mexiko, aby zaplatilo za ten múr, tak to je z hľadiska medzinárodného práva absolútne nevymožiteľné," vysvetľuje Pánis.

"Rozdelí to krajinu. USA už nebudú mať prehľad o živote za múrom. Myslím si, že Trump to robí preto, aby ľudí vystrašil," hovorí ďalší z domácich obyvateľov.  

Miestnym obyvateľom teda neostáva zatiaľ niť iné iba čakať, či rozhodnutie rozdeliť tieto dva štáty bariérou vôbec príde.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy