Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Celosvetový hackerský útok má obeť aj na Slovensku, napadli nemocnicu
Zdielať na

Celosvetový hackerský útok má obeť aj na Slovensku, napadli nemocnicu

Archívna reportáž

NITRA LONDÝN / Masívny kybernetický útok zasiahol 200 tisíc ľudí v minimálne 150 krajinách po celom svete. Útoku sa nevyhlo ani Slovensko. Hackeri napadli nitriansku nemocnicu.

Televíziu JOJ o útoku informovala hovorkyňa nitrianskej nemocnice Tatiana Timková. Podľa nej k úniku informácií z nitrianskej nemocnice nedošlo. Technici pracujú na náprave počas celého víkendu, je však možné, že ešte v pondelok nebudú funkčné všetky počítače. 

"Popoludní boli počítače nitrianskej nemocnice napadnuté vírusom, ktorý sa šíril v sieti," povedala Timková. To, že sa niečo deje zistili podľa tohto, že niektoré monitory sa z ničoho nič sfarbili na červeno. Všetky počítače museli vypnúť, aby sa vírus nešíril ďalej. 

​Lekári a zdravotné sestry sa tak na čas vrátili do minulosti. Všetko vypisovali ručne, alebo na písacích strojoch. 

"Pacienti boli vybavovaní papierovými žiadankami," vysvetlila Timková. 

Technici už od piatku pracujú na tom, aby vírus odstránili. Večer už počítače fungovali aspoň na centrálnom príjme, traumatológii a v laboratóriu. Ľudia, sa vraj obávať úniku  údajov nemusia.  

"Nebola ohrozená zdravotná starostlivosť a nenastal ani únik informácií," uistila hovorkyňa. 

Ambulancie v nemocnici budú aj zajtra v normálnej prevádzke, pacienti by sa však mali pripraviť na dlhšie čakacie doby u lekárov. 

Počítačový expert, ktorého oslovila stanica BBC zároveň varoval, že ďalší útok môže prísť veľmi skoro, možno už v pondelok. Útok má "200 tisíc obetí, predovšetkým podnikov a to najmenej v stopäťdesiatich krajinách," povedal riaditeľ Europolu Rob Wainwright. "Ročne zasahujeme proti zhruba 200 kybernetickým útokom, ale niečo takéto som ešte doposiaľ nevidel," dodal Wainwright. 

Škodlivý softvér zadržiava počítač ako rukojemníka a žiada výkupné za odblokovanie. K najviac zasiahnutým patril britský zdravotnícký systém, automobilka Renault, ruské banky, spoločnost FedEx aj univerzity v Grécku alebo Taliansku. Počítačoví experti už varovali, že k ďalšiemu útoku môže prísť už v najbližších dňoch.  

Ak už vírus napadne počítač, tak sa odporúča neplatiť výkupné a dať si preinštalovať operačný systém. Týmto krokom však užívateľ príde o všetky súbory uložené v počítači. Všeobecná rada ako sa tomu v budúcnosti vyhnúť znie zálohovať, zálohovať a zálohovať. 

Britský vedec známy len ako Malware Tech, ktorý sa zaoberá obranou proti útokom tohto druhu, pomohol zastaviť šírenie vírusu. Podľa BBC upozornil, že v najbližšej dobe, možno už v pondelok, hrozí ďalší útok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy