Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Masívny celosvetový útok hackerov zastavili
Zdielať na

Masívny celosvetový útok hackerov zastavili

Archívne video

LONDÝN,PARÍŽ / Do rána bolo zaznamenaných 90.000 útokov v takmer 100 krajinách. V priebehu noci sa však šírenie takzvaného ransomwaru, prostredníctvom ktorého hackeri zvyknú vymáhať výkupné za opätovné sprístupnenie blokovaných počítačov, podarilo zastaviť. Jeden počítačový expert našiel v kóde programu "záchrannú brzdu".

Počítače v Británii, Španielsku, Číne, Rusku, USA, Taliansku, na Taiwane, Vietname infikoval takzvaný ransomware, prostredníctvom ktorého hackeri zvyknú vymáhať výkupné za opätovné sprístupnenie blokovaných počítačov.

Výkupné tisíce

Na obrazovkách napadnutých počítačov sa podľa screenshotov zverejnených na sociálnych sieťach objavili výzvy na zaplatenie výkupného vo výške 300 dolárov, a to vo virtuálnej mene bitcoin, píše na svojej webovej stránke britská spravodajská televízia BBC.

Mnohí experti na kybernetickú bezpečnosť sú presvedčení, že útoky novou verziou programu s názvom WannaCry spolu súvisia, hoci jednoznačne to ešte potvrdené nebolo.

Agentúra AP uviedla, že rumunská tajná služba zachytila pokus o kybernetický útoky na bližšie nešpecifikovanú vládnu inštitúciu, ktorý pravdepodobne vykonala skupina APT28, známa aj ako Fancy Bear.

Zamerali sa na zdravotníctvo

Britská ministerka vnútra Amber Rudd potvrdila, že za hlavnú obeť patrí zdravotníctvo. Asi 45 zdravotníckych zariadení (NHS) v Británii nahlásilo útok. Ministerka priznala, že nie všetky dokumenty boli chránené pred takýmto útokom. Rovnako zatiaľ nie je známe, kto za tým stojí. "Nie sme schopní povedať, kto je za útokom, vyšetrovanie pokračuje. Je treba sa z toho poučiť a najdôležitejšie je teraz, ten útok zataviť," dodáva Rudd. 

Počet útokov rastie

Hackerský útok, podobný tomu z Británie, hlási podľa AP aj popredný ruský mobilný operátor Megafon. Podľa jeho hovorcu Piotra Lidova boli napadnuté počítače v pobočkách spoločnosti v Rusku, ale mobilné služby fungujú bez problémov. Útočníci požadujú zaplatenie 300 dolárov za odblokovanie systému, uviedol Lidov s tým, že spoločnosti sa podarilo obnoviť fungovanie call centra, ale väčšinu pobočiek dočasne uzatvorila.

Niektoré ruské médiá informovali aj o hackerských útokoch na ministerstvo vnútra a Vyšetrovací výbor Ruskej federácie. Druhá menovaná inštitúcia to však poprela.

Automobilka Renault je tiež prvou francúzskou spoločnosťou, ktorá oznámila, že ju zasiahol rozsiahly celosvetový hackerský útok. V jeho dôsledku musela zastaviť výrobu v niektorých svojich prevádzkach vo Francúzsku. Zastaviť výrobu musela po piatkovom útoku aj prevádzka automobilky Nissan v britskom meste Sunderland.

V priloženom videu sa dozviete, čo môžete urobiť vy osobne proti kybernetickým útokom vo vašom počítači.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy