Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Nájomný vrah Kajínek bude slobodný. Zeman ho omilostí
Zdielať na

Nájomný vrah Kajínek bude slobodný. Zeman ho omilostí

Archívna reportáž

PRAHA / Na doživotie odsúdený vrah Jiří Kajínek dostane od prezidenta ČR Miloša Zemana milosť v druhej polovici mája. Milosť je pripravená, prezident ju podpíše po návrate z Číny, oznámil Zeman v dnes odvysielanej relácii v TV Barrandov. Informovala o tom Česká televízia.

"Je to zneužitie inštitútu prezidentskej milosti kvôli vlastnej popularite. Tá kauza je známa, hýbala verejnosťou. Milosť pre nájomného vraha je ale karta, ktorá sa prezidentovi vráti v predvolebnej kampani," uviedol politológ Milan Znoj z Ústavu politológie Karlovej univerzity v relácii 90' televízie ČT24.

S Kajínkom sa v stredu stretla prvá dáma Ivana Zemanová.

"V prípade Jiřího Kajínka nestojí rozsudok na vode. Prípadom sa zaoberalo mnoho sudcov vrátane ústavného a vrchného súdu, je tam dosť dôkazov. Toto je úplne bezprecedentný krok, to by sme vôbec nemuseli veriť českej justícii," zhodnotil redaktor denníka Právo Radim Vaculík, ktorý kauzu dlhodobo sleduje.

Plzenský súd uložil zrejme najznámejšiemu českému väzňovi doživotný trest 23. júna 1998. Odsúdil ho za to, že v roku 1993 zastrelil pri plzenskej väznici Bory podnikateľa Štefana Jandu a jeho osobného strážcu Juliána Pokoša. Druhý osobný strážca útok prežil.

Kajínkov rozsudok napadli v priebehu rokov až traja českí ministri spravodlivosti, no ich sťažnosti smerované na Najvyšší alebo Ústavný súd boli neúspešné. 

Sám Kajínek vytrvalo odmietal svoju účasť na vraždách a niekoľkokrát sa neúspešne pokúšal o obnovu procesu. To ale z neho českú väzenskú superstar neurobilo. Predsa len, vo svojej podstate to je len obyčajný vagabund, čo aj sám priznáva. Prvýkrát bol vo väzení za vykrádačky chát v roku 1982.

​Slávny útek

Nehynúcu slávu mu priniesol útek v roku 2000 z väznice v Mírove. Patrí medzi najstráženejšie v Česku a sedia tam najťažší kriminálnici. Kajínek sa stal prvým a zatiaľ aj posledným väzňom, ktorému sa podarilo odtiaľ utiecť. Skrýval sa viac ako mesiac. Keď ho chytili, jeho legenda už žiarila naplno. Jeho príbeh inšpiroval aj filmárov, ktorí o jeho osude v roku 2010 nakrútili film. 

Kajínkom sa údajne zaoberala už aj kancelária prezidenta Václava Klausa a vtedy dospeli k názoru, že milosť je asi jediné riešenie. Dnešný prezident Zeman to dotiahol do konca.

Istým náznakom bola už návšteva jeho manželky Ivany vo väznici, kde sa stretla aj so slávnym trestancom. Definitívne vyhlásenie prezident Zeman prezentoval včera v televízii Barrandov. 

Prezidentove slová s nadšením privítala dlhoročná Kajínkova obhajkyňa Klára Long Slamová. Vo svojom statuse na sociálnej sieti uviedla, že sa konečne stalo to, v čo všetci tak dlho dúfali a že sa Kajínek konečne dočkal satisfakcie. 

Väzeň teda bude po 23-och rokoch slobodný. Príde však do sveta, ktorý bude pre neho úplne cudzí. Veď si len zoberme, že v roku 1994, keď išiel za mreže, bol internet hračkou akademikov, bankomaty boli v plienkach a dnešné elektronické vymoženosti neexistovali. 

Navyše, s takým menom, legendou a známou tvárou sa mu bude veľmi ťažko vracať do normálneho života. V Česku ho dnes pozná každý. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy